trygonometria
tryg: Mam niby takie łatwe zadanko z trygonometrii. Proszę o sprawdzenie.
| | √2 | |
sinx jest o |
| większy od cosx. Oblicz cosx x∊(0;90) |
| | 2 | |
podstawiam do jedynki:
i daje mi to:
2cos
2x+
√2cosx−0,5=0
Δ=6
liczę tylko x1 który ma być większy od 0 i wychodzi mi:
Może mi ktoś to sprawdzić ?
9 lut 20:33
tryg:
9 lut 20:42
tryg: #ref + potrzebuje pomoc w kolejnym zadaniu
x∊(0;90) oblicz miare kata x wiedzac ze:
1+√3tg3x=2
Dochodzę do postaci
tg3x=1/√3
co robi się dalej jeśli jest tg"3"x ?
9 lut 20:49
tryg:
9 lut 20:56
tryg:
9 lut 21:02
Eta:
x∊(0
o,90
o)
3x= 30
o ⇒ x=..........
9 lut 21:03
tryg: Dziękuję
9 lut 21:04
Eta:
9 lut 21:05
tryg: x=?
y=?
| | √3 | | √3 | |
sin(x+y)= |
| i tg(x−y)= |
| |
| | 2 | | 3 | |
Nie mam pomysłu na to zadanie
9 lut 21:13
tryg: chyba już wiem
Chodzi o to że
x+y=60
x−y=30
9 lut 21:14
Jack: | | √3 | |
sin x = |
| dla 60 stopni, więc |
| | 2 | |
x+y = 60
| | √3 | |
tg x = |
| dla 30 stopni, więc |
| | 3 | |
x − y = 30
...
x = 45, y = 15
9 lut 21:15
tryg: Czyli jednak dobrze myślałem
9 lut 21:16
Eta:
| | √3 | |
1/ sin(x+y)= |
| ⇒ x+y=60o |
| | 2 | |
| | √3 | |
2/ tg(x−y)= |
| ⇒ x−y=30o |
| | 3 | |
+ −−−−−−−−
2x=90
o ⇒ x= ........... i y= ........
9 lut 21:17