prosta i płaszczyzna
Konrad: Witam, mam prośbę w nakierowaniu jak należy zrobić to zadanko :
Sprawdź, że prosta :
⎧ x = − 3t
⎜
l = ⎨ y = 2 + 2t , t ∊ R,
⎜
⎩ z = 2 + 2t
jest równoległa do płaszczyzny π : 2x−y+4z+15=0. Znaleźć równanie parametryczne prostej
która jest rzutem prostopadłym prostej l i na płaszczyznę π.
Juz sprawdziłem czy prosta i płaszczyzna są równoległe przez podstawienie wektora normalnego
płaszczyzny i wektora kierunkowego prostej do wzoru, że dwa wektory są prostopadłe gry ich
iloczyn skalarny wynosi 0. I wyszło, że wektory są prostopadłe, a co za tym idzie, prosta jest
równoległa do płaszczyzny. Teraz nie wiem co należy zrobić z tym rzutem.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
9 lut 14:43
Jerzy:
Wykaż , że kierunkowy jesy prostopadły do normalnego
9 lut 14:49
Konrad: No to juz to zrobiłem. Wyszło że jest prostopadły.
9 lut 14:53
Jerzy:
Zauważ, że prosta będąca rzutem , to krawedz przeciecia danej plaszczyzny i plaszczyzny fo niej
prostopadlej zawierajacej dana prosta
9 lut 15:01
Konrad: No to rozumiem, ze z równania krawedziowego zrobi sie rzut prostej na płaszczyznę. A proszę mi
jeszcze wytlumaczyc o co chodzi z rzutem prostopadłym prostej. Czyli jak zrobie rzut tej
prostej na płaszczyzne, to jeszcze musze zrobic do tego rzutu prostą prostopadłą czy jak ?
9 lut 15:12
Jerzy:
Wystarczy,że napiszesz rownanie pl.prostopadlej do danej zawierajaca daną prostą, krawedz
przrciecia bedzie szukaną prostą
9 lut 15:19