Zmienne losowe
Klaudia: 5 kobiet i 5 mężczyzn zdaje egzamin, w wyniku którego zostają sklasyfikowani w formie rankingu
(od 1 –
najwyższa lokata, do 10 – najniższa). Wszystkie 10! rankingi są równoprawdopodobne. Niech X
oznacza pozycję najwyżej
sklasyfikowanej kobiety. Znajdź rozkład prawdopodobieństwa PX
Wynik wyszedł mi taki
X={1,2,3,4,5,6}
P(X=x)=1/10 dla każdego x∊X
Dobrze?
9 lut 11:02
kochanus_niepospolitus:
Skoro wyszło Ci że
| | 1 | | 6 | |
P(X=x) = |
| to wyszło Ci ∑x P(X=x) = |
| < 1 |
| | 10 | | 10 | |
sama sobie odpowiedz na pytanie, czy to dobrze wyszło
Prawidłowo winno być:
| | 5 | | 1 | |
P(X=1) = |
| = |
| (czyli pierwsza kobita) |
| | 10 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
P(X=2) = |
| * |
| (pierwszy facet, druga kobita) |
| | 10 | | 9 | |
| | 5 | | 4 | | 5 | |
P(X=3) = |
| * |
| * |
| (pierwsze dwa miejsca dla facetów, później kobita) |
| | 10 | | 9 | | 8 | |
| | 5 | | 4 | | 3 | | 5 | |
P(X=4) = |
| * |
| * |
| * |
| |
| | 10 | | 9 | | 8 | | 7 | |
itd.
9 lut 11:29
Klaudia: Dziękuję
9 lut 13:11