Wielomian
Artur: −24x3−26x{2)+2=0
Jak takie coś rozwiązać ? Probowałem przez wyłączenie przez nawias, ale nici
9 lut 21:49
Artur: x2*
9 lut 21:50
Janek191:
− 24 x
3 − 26 x
2 + 2 = 0
x = − 1
bo 24 − 26 + 2 = 0
Podziel prze ( x + 1)
9 lut 22:00
Artur: nie rozumiem, dlaczego tak ?
9 lut 23:12
Janek191:
Twierdzenie Bezout
9 lut 23:16
Artur: A da się inaczej ?
9 lut 23:20
Janek191:
− 2 4 x3 − 26 x2 + 2 = 0
− 24 x3 − 2 x2 +2 x − 24 x2 − 2 x + 2 = 0
x*( − 24 x2 − 2 x + 2) + 1*( − 24 x2 − 2 x + 2) = 0
( x + 1)*( − 24 x2 −2 x + 2) = 0
itd.
9 lut 23:35
Janek191:
?
9 lut 23:46