Trygonometria
Red: Witam... Prosiłbym o pomoc z takim zadaniem... Wyrażenie:
2sin7αcos2α − sin5α
jest równe....:
A. sin12α
B. sin9α
C. cos5α
D. cos9α
Oczywiście prosiłbym o wytłumaczenie, już któreś z rzędu takie zadanie widzę i nie mam pojęcia
jak w ogóle za nie się zabrać
9 lut 18:01
Eta:
sin(9α)+sin(5α)= 2sin(7α)*cos(2α)
......= sin(9α)
Odp B)
9 lut 18:13
Red: Czyli to jednak nie takie trudne

dziękuję!
9 lut 19:13
Eta:
Nawet baaaaaaaaaaaardzo łatwe
9 lut 19:26
Red: A jeszcze jedno trygonometryczne....
Jak wyznaczyć x z:
9 lut 22:58
Eta:
x= 36o
9 lut 23:04
5-latek: Dobry wieczor
Eta
Z tablic funkcji trygonometrycznych znajdujemy ze
to x
1= 36
o+360
o*k
x
2= −36
o+360
o*k
9 lut 23:10
9 lut 23:18
Eta:
to
| | 3−√5 | | 1+√5 | |
cos36o= 1−2sin218o = 1− |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
9 lut 23:29