Reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian..
jeheeze: Cześć, mam kolejne z zadań do których nie wiem jak się zabrać.
Dany jest wielomian W(x). Reszta z dzielenia tego wielomianu przez x+1 jest równa 2, liczba 3
jest miejscem zerowym tego wielomianu, a wartość tego wielomianu dla 5 jest równa 4. Wyznacz
resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian:
a) (x+1)(x−3)
b) x2−4x−5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x0=3
w(5)=4
w(−1)=2
9 lut 22:38
===:
a)
W(x)=Q(x)*(x+1)(x−3)+ax+b
W(3)=0 ⇒ 3a+b=0
R(−1)=2 ⇒ −a+b=2
itd
10 lut 10:53
irena_1:
a)
W(x)=Q(x)(x+1)(x−3)+R(x), R(x)=ax+b
W(−1)=Q(−1)(−1+1)(−1−3)+a*(−1)+b=2, czyli −a+b=2
W(3)=0
W(3)=Q(3)(3+1)(3−3)+a*3+b=0, czyli 3a+b=0
10 lut 10:58
irena_1:
Przepraszam− pomyłka w znakach
10 lut 11:01
irena_1:
b)
x
2−4x−5=(x+1)(x−5)
W(−1)=2 i W(5)=4
−a+b=2
5a+b=4
10 lut 11:04