cg
Pau: Długości trzech krawędzi prostopadłościanu tworzą ciąg geometryczny o ilorazie 3, a ich iloczyn
jest równy 216. Oblicz krawędzie podstawy a i b oraz wysokośc h
9 lut 21:20
Pau: Iloraz czyli dzielenie więc jak to zapisać ?
a * 1/b * 1/c = 3 ?
oraz a*b*c = 216 ?
9 lut 21:22
Pau: a*b*c = 216
q= 3
9 lut 21:32
Eta:
Wymiary prostopadłościanu: a, b=3a, H=9a i a>0
a*3a*9a=216 ⇒ a3=8 ⇒ a=2
...............
podaj odpowiedzi
9 lut 21:36
Pau: odpowiedzi zgadzają się z odpowiedzią
9 lut 21:42
Eta:
9 lut 22:08