Wyznacz dziedzinę funkcji
W: f(x) = 2−x/2x+7+Log4(x2−9)
9 lut 22:23
C: 2x+7 jeść całe w mianowniku?
9 lut 22:35
Janek191:
| | 2 − x | |
f(x) = |
| + log4 (x2 − 9) ? |
| | 2 x + 7 | |
9 lut 22:43
W: dokladnie tak jak pisze Janek191
10 lut 11:33
Jerzy:
Warunki: x2 − 9 > 0 i 2x + 7 ≠ 0
10 lut 11:38
W: a z tym logarytmem cos sie robi?
10 lut 11:39
Jerzy:
Nic
10 lut 11:40
Janek191:
Masz napisane, że x2 − 9 > 0 − rozwiąż ta nierówność
10 lut 11:41
W: czyli:
x2−9>0
X2=9
x=3 v x= − 3
?
10 lut 11:48
Jerzy:
To nieròwność , a nie równanie
10 lut 11:50
piotr1973: {x ∊R : x<−7/2 ∨ −7/2<x<−3 ∨ x>3}
10 lut 11:51
MarekWW: Moglby ktos to ladnie rozpisac...?
10 lut 11:56
Jerzy:
A co tu rozpisywać ?
10 lut 12:02
NP: 2x + 7 ≠ 0
2x ≠ − 7 /:2
x= − 7/2
10 lut 12:06
W: Dziękuje wszystkim za pomoc ; )
10 lut 12:11