Help!
Xyz: Dana jest pewna liczba dwucyfrowa. Jeżeli przestawimy jej cyfry a następnie do cyfry jedności
odejmiemy 2 to otrzymamy liczbę dwukrotnie większą od danej. Jeżeli po odwróceniu cyfr danej
liczby cyfrę dziesiątek zmniejszymy o 3 to orzymamy liczbę o 3 mniejszą od danej liczby. Jaka
to liczba?
Zrobiłam tyle i dalej nie wiem:
10x + (y−2) = 2 (10y+x)
Proszę pomóżcie
9 lut 19:02
Xyz: Pomoże ktoś, proszę
9 lut 19:38
ax:
układaj drugie równanie i rozwiązuj jako układ
9 lut 19:42
Xyz: Tylko jak ułożyć drugie? Nie mogę zrozumieć o co chodzi z tym odwróceniem
9 lut 19:48
ax:
... to tak nieprecyzyjnie napisane.
W warunkach tego zadania przestawienie i odwrócenie to niby to samo
9 lut 20:03
Eta:
10y+x −−− szukana liczba
10x+y −−− liczba o przestawionych cyfrach , x,y ∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
1/ 10x+y−2=2(10y+x) ⇒ 8x−19y=2
2/ 10(x−3) +y=10y+x−3 ⇒ x−y= 3
rozwiąż ten układ równań
odp: szukaną liczbą jest
25
9 lut 20:17
Xyz: Dzięki ^^
9 lut 20:44
Eta:
9 lut 20:51