zespolone
stivi łonda : ile tutaj wynoszą kolejno liczba rzeczywista i urojona?
9 lut 19:16
Mila:
| | √2 | | 25 | | i | |
1) (− |
| )10*(1+i)10= |
| *25*i= |
| |
| | 4 | | 220 | | 210 | |
2)
9 lut 19:25
Mila:
| | √2 | | 25 | | i | |
1) (− |
| )10*(1+i)10= |
| *25*i= |
| |
| | 4 | | 220 | | 210 | |
2)
9 lut 19:26
stivi łonda : A jak to mam liczyć ze wzór na potęgę z postaci trygonometrycznej? Bo nie wiem jak tam poźniej
podstawić Rz/moduł i Im/moduł
9 lut 19:51
stivi łonda : Albo inaczej, jaki Ty wzór zastosowałaś, bo jest ciekawy?
9 lut 19:52
stivi łonda : ?
9 lut 20:15
Mila:
1) (1+i)
10=[(1+i)
2]
5=(1+2i−1)
5=(2i
5)=2
5*i
5=2
5*i
2*i
2*i=32i
2) (1+i)
8=[(1+i)
2]
4=(2i)
4=16
Za pomocą postaci tryg.
1) Wyłączyłam wcześniej wspólny czynnik:
| | −√2*(1+i) | | −√2 | |
( |
| )10=( |
| )10*(1+i)10 |
| | 4 | | 4 | |
(1+i)
10
z=1+i
|z|=
√2
| | π | | π | |
(1+i)10=(√2)10*(cos(10* |
| )+i sin (10* |
| ))= |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
=25*(cos |
| +i sin |
| )=32*(0+i)=32i |
| | 2 | | 2 | |
9 lut 20:35
stivi łonda : czyli w tych zadania należy pierwsze obliczyć potęgę dla Rzeczywistej a poźniej dla urojonej
tak?
9 lut 21:40
Mila:
Jeżeli możesz wyłączyć czynnik rzeczywisty to tak. Nie zawsze tak się uda.
9 lut 22:28
stivi łonda : a aby można to zrobić tak, że wyliczyć moduł √i/32 + 1/32 i później cos i sin i dalej
leciec ze wzoru na potęgę? bo nie ogarniam
10 lut 14:36