uprość wzór funkcji i zbadaj jej monotoniczność (o, pi/4)
edka: f(x)= sin(π/2+x) * cos(π/2−x)−sin(π−x) * cos(π+x)
9 lut 14:00
Jerzy:
f(x) = sin2x
9 lut 14:06
9 lut 14:08
kochanus_niepospolitus:
Jerzy −−− tu są różne kąty

(patrz na znaki wewnątrz nawiasów)
9 lut 14:08
Jerzy:
Nie czaję... = cosx*sinx + sinx*cosx
9 lut 14:13
kochanus_niepospolitus:
właśnie widzę, że nie czaisz
9 lut 14:14
kochanus_niepospolitus:
masz tutaj :
sin(a+b)*cos(a−b) − sin(2a−b)*cos(2a+b)
9 lut 14:14
kochanus_niepospolitus:
dobra ... fakt ... ostatecznie wyjdzie sin(2x)
9 lut 14:16
Jerzy:
Ja to liczę ze wzorów redukcyjnych:
1 człon = cosx
2 sinx
3 sinx
4 −cosx
gdzie jest błąd ?
9 lut 14:22
edka: ja jakoś nie bardzo rozumiem co i jak mam podstawić
9 lut 14:35
Jerzy:
Patrz wyżej, to ze wzorów redukcyjnych
9 lut 14:38
edka: Okk. A mam pytanie jakie będzie rozwiązanie bo nie jestem pewna czy dobrze zrobiłam z zadania
oblicz sin15 stopni *sin75 stopni
9 lut 14:43
edka: czy wyjdzie 0,067 ?
9 lut 14:45
Jerzy:
1/4
9 lut 14:46
edka: Teraz to już nie wiem a jaki wzór podstawiłeś?
9 lut 14:49
Jerzy:
= sin15*cos15 = 1/2*2sin15cos15 = 1/2sin30
9 lut 14:52
edka: nie bardzo rozumiem podstawiłam pod taki wzór i myślałam że będzie dobrze :
sin α sin β = − 1/2(cos(α+β) − cos (α−β))
9 lut 14:57
Jerzy:
sin2x = 2sinxcosx ,2 sin15*cos15 = sin30
9 lut 15:05
edka: a co się stało z sin 75
9 lut 15:09
Jerzy:
sin75 = cos15
9 lut 15:10