Podaj równanie stycznej do krzywej w punkcie i sporządź rysunek
Krzysiek: x2 + 4y2 − 2x − 3 = 0
P(1, −1)
9 lut 13:58
PW:
(x − 1)
2 + 4y
2 = 4
i tak z lenistwa przesunąłbym to razem z punktem P w lewo o 1.
9 lut 14:26
Mila:

S=(1,0)
a=2,b=1
F(x,y)=x
2 + 4y
2 − 2x − 3
s: y=−1
P=(1,−1) − punkt stczności
Z wzorów:
| | dF | | dF | |
s: |
| (x0)*(x−x0)+ |
| (y0)*(y−y0)=0 |
| | dx | | dy | |
| dF | | dF | |
| =2x−2 , |
| (1)=2−2=0 |
| dx | | dx | |
s: 0*(x−1)+(−8)*(y+1)=0
−8*(y+1)=0
s: y+1=0
9 lut 17:42
PW: Mila, chyba "zbyt mądrze" rozwiązałaś to zadanie.

Trzeba było "podać równanie" −
zobaczyć, że to elipsa, a potem jako oczywiste podać równanie stycznej
w tym punkcie.
10 lut 15:17
Krzysiek: Dziękuję
10 lut 15:50