stereometria ostrosłupy
Mruczek:

Ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości V pzecięto płaszczyzną przechodzącą przez środki
krawędzi bocznych. Wykaż że otrzymany ostrosłup ścięty ABCDEFGI ma objętość
78V
9 lut 18:46
pieszczoch: easy peazy lemon squizi
9 lut 18:59
Jack:

2ah = aH /// : a
2h = H
oraz
2ax = ay /// : a
2x = y
stad
objetosc malego ostroslupa (EFGI − wierzcholek S)
| | 1 | | 1 | |
V = |
| * (2x)2 * h = |
| * 4x2 * h |
| | 3 | | 3 | |
V
całkowite −>>> (ABCD − > wierzcholek S)
| | 1 | | 1 | |
= |
| * (4x)2 * H = |
| * 16x2 * 2h |
| | 3 | | 3 | |
porownujemy
Czyli ostroslup sciety
9 lut 19:01
pieszczoch: jest tam bardzo dużo trójkatów podobnych skala k=2 jeżeli sobie weźmiesz przekroj który zawiera
wysokosc ostrosłupa (całego) jednoczesnie czesc tej całej wysokosci to wyskosc tego małego
sfartem morda
9 lut 19:05
pieszczoch: morda rób sobie zadania z kiełbasy fajniejsze są
9 lut 19:06
Jack:

ten trojkat co narysowalem 19:01
to w tym ostroslupie
wyglada tak
9 lut 19:07