wym
olka: funkcja wymierna
przekształc na postac kanoniczna
funkcje mialam rok temu i zapomnialam jak to sie przeksztalca pomoze ktos?
9 lut 18:15
ax:
dalej sama
9 lut 18:26
olka: a skąd sie wzielo −17?
9 lut 18:29
zzz: w liczniku na początku masz 5 przy x
później przepisujesz te 5 i mnożysz przez mianownik czyli x+3
a na koniec odejmujesz 17 żeby po przemnożeniu tego 5(x+3) w liczniku dalej było tak jak na
początku 5x−2
9 lut 18:30
5-latek: Albo normalnie podzielić
(5x−2):(x+3)= 5
−5x−15
============
−17
| | −17 | | 17 | |
czyli mamy f(x)=5+ |
| =5− |
| |
| | x+3 | | x+3 | |
9 lut 23:20