Prosba
5-latek: Witam
Proszę mi wytlumaczyc to bo naprawdę tego nie wiem jak .
2π jest okresem każdej funkcji trygonometrycznej .
czyli np. sin(t+2π)=sin t itd.
Funkcje nazywamy okresowa jeśli f(x+T) =f(x) dla każdego x
I teraz mam takie zadanie
Sprawdz czy nastepujace funkcje sa okresowe i znajdz ich okres
a) f(t)= sin(t−π)
b) f(t)=sin(2t)
d) f(t)= cos(3t+π)
e) f(t)= sin(t)+tg(t)
Najlepiej z rozpisaniem jeśli można tak jak dla przedszkolaka

dziekuje
9 lut 07:50
Janek191:
Np. a) Wykres funkcji f powstaje z wykresu funkcji sinus przez przesunięcie o wektor [ π, 0
]
więc f jest okresowa i T = 2π.
9 lut 08:20
5-latek: Na razie dzięki .
Tylko jest taka sprawa .
Wykresow funkcji trygonometrycznych jeszcze nie było .
Wiec chyba zostaje jakos to rozpisać z ewzorow i skorzystać z tego ze okresem tych funkcji
jest T=2π
I tego wlasnie nie wiem .
9 lut 08:26
Janek191:
Teraz nie mam czasu ,bo muszę wyjechać. Później się tym zajmę.
Pozdrawiam
9 lut 08:33
5-latek: To się dobrze sklada bo ja tez muszse wyjechać do lekarza i wroce kolo południa jak się uda
Potem o 15 do pracy
Wiec jeśli wrócisz wcześniej to napisz a ja potem podziekuje
9 lut 08:35
kochanus_niepospolitus:
Wykresów nie było, ale wzory trygonometryczne były, prawda?!
No to lecimy:
1) sin(t−π + 2π) = sin(t−π)cos(2π) + cos(t−π)sin(2π) = sin(t−π)*1 + 0 = sin(t−π) <−−− okres
T=2π (bądź mniejszy −−− wiemy, że będzie T=2π, ale z zapisu to jeszcze nie wynika)
2) sin(2(t + π)) = sin(2t + 2π) = sin(2t)cos(2π) + cos(2t)sin(2π) = sin(2t)*1 + 0 = sin(2t)
| | 1 | | sin | |
3) tg( |
| (t + 3π)) = // najlepiej zamienić sobie na |
| i rozpisywać sumy kątów // |
| | 3 | | cos | |
| | 2 | | 2 | |
4) T = |
| π (ponieważ 3(t + |
| π) = 3t + 2π) |
| | 3 | | 3 | |
5) T = 2π (ze względu na 'sinusa')
Pamiętaj, że samo pokazanie równości nie oznacza, że znalazłeś okres 'T' (czyli najmniejszy
możliwy)
9 lut 09:14
5-latek: dzień dobry

Widzisz no wlasnie ze tych wzorow jeszcze tez nie było
Będą dopiero w 3 klasie liceum
Oczywiście dziękuje Ci bardzo
9 lut 12:25
kochanus_niepospolitus:
to ja w takim razie nie wiem jak możesz wykazać okresowość funkcji trygonometrycznych bez
wzorów na sumy i/lub wykresu
9 lut 12:46
5-latek: Znalazlem rozwiązanie takiego zadania
Znalezc okres podstawoy funkcji cos4x
4x=u
Funkcja cosu ma okres podstawowy 2π wiec najmniejsza liczba dodatnia T taka ze dla każdego x∊R
jest spełniony warunek cos4(x+T)=cos4x czyli cosU+4T)=cosu
| | π | |
Wyznaczamy z rownowsci 4T=2π czyli T= |
| |
| | 2 | |
9 lut 12:53
5-latek: To jest zadanie z 1 klasy liceum
Były w 8 klasie szkoły podstawowej wiadomości z trygonometrii dotyczące funkcji
trygonometrycznych trojkata prostokątnego i co to sa te funkcje
W 1klasie liceum to
Funkcje trygonometryczne dowolnego kąta
MIara lukowa kąta
Funkcje trygonometryczne zmiennej rzeczywistej
Właściwości funkcji trygonometrycznych
(to zadanie jest z tego rozdzialu
Pozniej będzie
Zwiazki miedzu funkcjami trygonometrycznymi
np. postaci sIn
2x+cos
2x=1 itd.
Wzory redukcyjne i dopiero będą wykresy i na tym koniec klasy 1
9 lut 13:01
5-latek: Po prostu trudno jest znaleźć przykłady rozwiązane w książce
jest po jednym przykładzie rozwiązane i finito
9 lut 13:10
kochanus_niepospolitus:
to rozwiązanie (oczywiście dobre) jest takim 'ple ple ple' udowodnienie okresowości przy
założeniu, że okres sinusa/cosinusa wynosi 2π (ale uczeń ma to przyjąć na wiarę).
No ale widzisz teraz jak to zrobić
9 lut 13:17
5-latek: Dobrze

Teraz wypad do pracy

Tobie zycze przyjemnego wypoczynku
9 lut 13:20
5-latek: Moze ktos jeszcze podpowie ?
9 lut 23:23
5-latek: Ponawiam
10 lut 07:53
kochanus_niepospolitus:
no ale co tutaj podpowiadać ... jeżeli napisałeś przykładowe rozwiązanie to trza iść tym
krokiem
1) t nie jest przemnożony przez żadną stałą, więc będzie T = 2π
2) t przemnożone przez 2, więc będzie T = π (bo będzie 2(t + π) = 2t+
2π)
| | 1 | |
3) t przemnożone przez |
| , więc będzie T = 3π ( pamiętaj, że okres tangensa wynosi π) |
| | 3 | |
itd.
opisując rozwiązanie dokładnie tak jak napisałeś o tej 12:53.
Innej rady nie ma
10 lut 08:31
5-latek: Czesc

Tak wlasnie sobie zaczynałem rozwiazywac .
10 lut 08:39
5-latek: Może jeszcze ten ostatni przykład (tamte już łapie )
f(t)= sin(t)+tg(t)
Tutaj mamy dwie funkcje. Okres zasadniczy sin(t)= 2π a tg(t)= π
jak tutaj postapic ?
10 lut 08:51
5-latek: Jak to już przejde to dalej mysle ze już będzie prosto
10 lut 08:55
kochanus (z komorki):
Jezeli masz pare funkcji trygonometrycznych z roznymi okresami, to okres calosci bedzie rowny
NWW tych okresow poszczegopnych funkcji trygonometrycznych.
Np.
f (t) = sin (t−π) + tg (3t) + cos (t/2 − 7π) − sin (t/3)
Bedzie miala okres T= 6π
10 lut 11:24
kochanus (z komorki):
W takiej sytuacji mysl o okresach jak o mianownikach ulamkow. Okres calej funkcji to bedzie
wspolny mianownik.
10 lut 11:26
5-latek: Dziekuje CI za wyjaśnienie . Teraz już rozumiem .
10 lut 12:08
kochanus_niepospolitus:
nie ma problemu
10 lut 12:08