..
xxx: Odcinek AB o końcach A= (0:0) B=(4,2) jest podstawą trójkąta równoramiennego ABC. Wierzchołek C
leży na osi OY . Wyznacz wspołrzędne wierzchołka C, oblicz pole trójkąta.
Ktoś coś ?
9 lut 20:21
Jack:

1.prosta przechodzaca przez punkty A i B = ...
2.prosta prostopadla do prostej wyliczonej wyzej przechodzaca przez srodek odcinka AB = ...
porownanie
x=0 i prostej wyliczonej w drugim punkcie
9 lut 20:25
Jack: powinienes otrzymac
2. S
środek odcinka AB (2,1)
y = −2x + 5
x = 0
y = 5
więc C(0,5)
9 lut 20:34
xxx: nie rozumiem y=−2x +5
9 lut 20:44
ax:
a warunek prostopadłości znasz?
9 lut 20:56
xxx: az * a2= −1 więc te −2 to rozumiem ale te 5 to skąd ?
9 lut 20:57
Jack: prosta przechodzaca przez punkt (2,1), ktorej wspolczynnik kierunkowy (a) = −2
skoro
y= ax + b, a nasze a = − 2, to
y = −2x + b
teraz wspolrzedne punktu
P(2,1) <−−iksowa to 2, igrekowa 1
więc
1 = −2 * 2 + b
1 = −4 + b −>>> b= 5
9 lut 20:59
ax:
y−1=−2(x−2) ⇒ y=−2x+5
9 lut 21:01
xxx: dziękuje


mogłem sam na to wpaść, nie wiem co jest ze mną że tego nie zauważyłem
9 lut 21:02
Jack: albo ze wzoru jaki podal ax
y − (ypunktu) = −2(x−xpunktu)
9 lut 21:02
ax:
kury o tej porze już też nie widzą
9 lut 21:06