kombinatoryka
adrian: Ile jest liczb naturalnych ktore sa dzielnikaim liczby 10010?
10010 dzieli się przez 1,2,5,7,11,13.
Nie wiem co dalej zrobić z tym zadaniem
9 lut 19:52
Jack: 10 010 = 1*2*5*7*11*13
Dzielników jest 2*2*2*2*2*2 = 26 = 32
9 lut 19:55
adrian: Nie rozumiem skąd to:
2*2*2*2*2*2 = 26 = 32
9 lut 20:02
anaisy: Wszystkie dzielniki liczby 10010 są postaci 2a1*5a2*7a3*11a4*13a5, gdzie
a1, a2, ..., a5∊{0,1}. Wszystkich liczb takiej postaci jest 26.
9 lut 20:35
anaisy: *Literówka. Oczywiście 25
9 lut 20:35
Jack: 1) sprowadzasz dana liczbe na iloczyn liczb pierwszych
2) do potegi kazdej liczby dodajesz 1
3)mnozysz powstale potegi
np.
144 = 16 * 9 = 24 * 32
4+1 = 5
2+1 = 3
5*3 = 15 dzielnikow
9 lut 20:43