1 | ||
Wiedząc, że 0o<α<90o oraz sinα*cosα= | , oblicz wartość wyrażenia sinα+cosα. | |
4 |
√3 | √6 | |||
Odpowiedź: | = | |||
√2 | 2 |
289 | ||
O kącie ostrym α wiadomo, że (sinα+cosα)2 = | . Oblicz sinα*cosα | |
169 |
60 | ||
Odpowiedź: | ||
169 |
1 | 3 | |||
( sin α + cos α )2 = sin2α + 2 sin α*cos α + cos2 α = 1 +2* | = | |||
4 | 2 |
√3 | √6 | |||
sin α + cos α = | = | |||
√2 | 2 |
289 | ||
( sin α + cos α)2 = | ||
169 |
289 | ||
sin2α + 2 sin α*cos α + cos2α = | ||
169 |
289 | ||
1 + 2 sin α* cos α = | ||
169 |
289 | 169 | 120 | ||||
2 sin α*cos α = | − | = | / : 2 | |||
169 | 169 | 169 |
60 | ||
sin α*cos α = | ||
169 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |