reguła De L'Hospitala
marek: reguła De L'Hospitala − mam problem z pewną granicą:
lim(x(π−arcctgx)) wg wszelkich kalkulatorów granica ta wynosi −
∞
x→−
∞
A ja rozwiązując tę granicą de l'Hospitalem otrzymuję wynik −1;
| | π−arcctgx | | 0 | | −x2 | |
lim |
| [ |
| ] = lim |
| =−1 |
| | 1/x | | 0 | | x2+1 | |
x→−
∞ x→−
∞
Co robię nie tak?
9 lut 16:05
Mila:
Dobrze masz.
Zamień arcctg(x) na [pi/2− arctg(x)] i wpisz do kalkulatora.
9 lut 16:53
9 lut 16:58
Mila:
To ma związek z funkcją ctg(x). Nie powiem dokładnie.
9 lut 17:08
marek: Ok trudno, ale dziękuję za utwierdzenie, że jednak mam dobrze.
9 lut 17:09
9 lut 17:20
marek: Dobra, chyba nie mam siły w to wnikać, ale dziękuję.
9 lut 17:24
Mila:
Zobacz jak wolfram rysuje wykres y=arcctg(x) , to Ci wyjaśni.
9 lut 17:51
Mila:
O, to samo napisał jakubs
9 lut 17:52
marek: Tak, tak właśnie widziałem, ale już po tym poście jakubsa.
9 lut 17:54
Mila:
9 lut 17:56
jakubs:
9 lut 18:08