Pomocy..
Robc:

Cześć ktoś pomógłby ?
Pole trójkąta EFC jest równe 12, a pole ADE jest równe 3. Oblicz pole trójkąta ABC
9 lut 19:29
Eta:
30
9 lut 19:31
Robc: odpowiedzi: 27, 15, 36, 24
9 lut 19:31
ax:
pobaw się skalami podobieństwa
9 lut 19:34
ax:
27
9 lut 19:35
Robc: a możesz jakoś jaśniej ?
9 lut 19:37
Robc: chciałbym umieć rozwiązać, nie chcę strzelać /
9 lut 19:37
ax:
jak zauważysz, że wysokość trójkąta ABC jest trzy razy większa od wysokości trójkąta ADE
(a są to trójkąty podobne) ... to będziesz w domu
9 lut 19:38
ax:
wiesz dlaczego skala podobieństwa ΔEFC i ΔADE k=2
9 lut 19:40
Robc: Założyłeś że te dwa trójkąty są podobne i zastosowałem wzór Δ/Δ= k2 k=2
no ale że wysokość 3 razy większa to nie widzę ./...
9 lut 19:43
ax:
skoro wysokość trójkąta ADE=1n wysokość trójkąta EFC=2n to wysokość trójkąta ABC=3n
9 lut 19:45
ax:
znasz skalę podobieństwa ... znasz pola
9 lut 19:46
Robc: i taak nie wiem co dalej ....
9 lut 19:48
ax:
Chłopie

... te wszystkie trzy trójkąty są podobne
Między najmniejszym i średnim skalę znasz
Skoro na wysokość największego składają się wysokości małego i średniego to
znasz skalę miedzy największym i najmniejszym
9 lut 19:51
Robc: wysokość dużego 3n, to znaczy ze skala to 3 ? ale co dalej z tym ? ...
9 lut 19:55
Robc: czy skala pomiędzy najwiekszym a najmniejszym √3 ?
9 lut 19:57
ax:
skoro największy i najmniejszy to skala 3 ... to pole największego 9 razy większe
od pola najmniejszego
9 lut 20:05
Jack:

P
całego = k
2 * P
małego
| | 3h | |
k = |
| = 3 −−−>>. k2 = 9 |
| | h | |
więc
P
całego = 9 * P
małego = 27
9 lut 20:08
Robc: no dobra coś tam już rozumiem mniej więcej... nie zawracam juz głowy
9 lut 20:11
Robc: no dobra to jeszcze tylko czemu ... k2 jest ? i dopiero potem razy 3
9 lut 20:13
Robc: doobra wiem

dziękiwas
9 lut 20:18
Jack:

masz dwa kwadraty
| | 4 | |
sa one podobne w skali −> duzy do malego −>> k = |
| = 2 |
| | 2 | |
pole malego = 2*2 = 4
pole duzego = 4*4 = 16
| pole duzego | | 16 | |
| = |
| = 4 |
| pole malego | | 4 | |
pola sa podobne w skali k
2, boki w skali k
objetosc jako 3wymiarowa by byla podobna w skali k
3
9 lut 20:19
Mila:
1) stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa⇔
| PΔEFC | | 12 | | H | |
| = |
| =( |
| )2⇔ |
| PADE | | 3 | | h | |
3H
2=12h
2
H
2=4h
2
H=2h
2) ΔEFC∼ΔABC:
h
ΔABC=3h
P=27
==========
9 lut 20:26