matematykaszkolna.pl
Liczby zespolone: postać trygonometryczna. Alky: Liczby zespolone: postać trygonometryczna. Niech α będzie miarą kąta łukowego, którego sinus jest równy 3/5. Zapisz w postaci trygonowetrycznej 3+4i. do postaci trygonowmetrycznej brakuje mi tylko α, bo wiem ze cos α=4/5 ( z jedynki trygonometrycznej ) a sin α=3/5, ale nie wiem jak na tej podstawie znalesc kąt. Pomocy
9 lut 21:19
Mila: A po co chcesz to zrobić, raczej nie dasz rady podać dokładnego kąta.
 4 
φ=arctg(

) i to będzie wartość przybliżona, gdy odczytasz.
 3 
9 lut 22:43
Alky: Ale żeby podać liczbę zespoloną z ( 3+4i ) w postaci trygonowmtrycznej z=r(cos α +i*sinα) , gdzie r ot moduł z muszę miec chyba α, nie jest tak ?
9 lut 22:46
Alky: A jeżeli nie, to masz jakiś pomysł, bądź mógłabyś mnie nakierować, co dalej z tym zadaniem ?
9 lut 22:47
Mila: rysunek Jeżeli masz polecenie : Przedstaw liczbę z=3+4i w postaci trygonometrycznej to możesz zapisać :
 4 4 
z=5*(cos(arctg(

)+i sin(arctg(

))
 3 3 
albo z≈5*(cos(53.13o)+i sin(53.13o)) Jeżeli to jest potrzebne do innych rachunków, to warto wiedzieć, że (3+4i)=(2+i)2 Przydaje się w równaniach.
9 lut 23:01
Alky: Rozumiem, jednak funkcje cyklometryczne wykraczają poza zakres materiału. Wiem, że można to zapisać w postaci z≈5*(cos(53.13o)+i sin(53.13o)), choć myslalem że muszę to doprowadzić do postaci z π z pomocą znajomości radianów, gdyż tak wyglądały wszystkie pozostałe przykłady. Może masz rację, ale myslalem ze odczytanie z tablic sin/cos będzie zbyt proste, ale jak mówię może o to chodziło. No ot dzieki za pomoc. W sumie to troche dziwne bo całe 2 zad z http://prac.im.pwr.wroc.pl/~kwasnicki/pl/teaching/t/lista-2.pdf bedzie wyglądało bardzo podobnie, ale jeszcze sobie pomysle czy nie da sie tego jakoś doprowadzić do ładnej postaci. W kazdym razie bardzo Ci dziękuję. Pomogłaś emotka
9 lut 23:11
Mila: Godzio tu spojrzy, to doradzi.
9 lut 23:31
Godzio: Trochę mało aktualne, ale .... skoro jest podany kąt α to z jego pomocą trzeba to zapisać
 3 4 π π 
3 + 4i = 5(

+

i) = 5(sinα + icosα) = 5(cos(

− α) + isin(

− α))
 5 5 2 2 
No i mamy postać trygonometryczną emotka
11 lut 20:41