Liczby zespolone: postać trygonometryczna.
Alky: Liczby zespolone: postać trygonometryczna.
Niech α będzie miarą kąta łukowego, którego sinus jest równy 3/5. Zapisz w postaci
trygonowetrycznej 3+4i.
do postaci trygonowmetrycznej brakuje mi tylko α, bo wiem ze cos α=4/5 ( z jedynki
trygonometrycznej ) a sin α=3/5, ale nie wiem jak na tej podstawie znalesc kąt. Pomocy
9 lut 21:19
Mila:
A po co chcesz to zrobić, raczej nie dasz rady podać dokładnego kąta.
| | 4 | |
φ=arctg( |
| ) i to będzie wartość przybliżona, gdy odczytasz. |
| | 3 | |
9 lut 22:43
Alky: Ale żeby podać liczbę zespoloną z ( 3+4i ) w postaci trygonowmtrycznej z=r(cos α +i*sinα) ,
gdzie r ot moduł z muszę miec chyba α, nie jest tak ?
9 lut 22:46
Alky: A jeżeli nie, to masz jakiś pomysł, bądź mógłabyś mnie nakierować, co dalej z tym zadaniem ?
9 lut 22:47
Mila:

Jeżeli masz polecenie :
Przedstaw liczbę
z=3+4i w postaci trygonometrycznej
to możesz zapisać :
| | 4 | | 4 | |
z=5*(cos(arctg( |
| )+i sin(arctg( |
| )) |
| | 3 | | 3 | |
albo
z≈5*(cos(53.13
o)+i sin(53.13
o))
Jeżeli to jest potrzebne do innych rachunków, to warto wiedzieć, że
(3+4i)=(2+i)
2
Przydaje się w równaniach.
9 lut 23:01
Alky: Rozumiem, jednak funkcje cyklometryczne wykraczają poza zakres materiału. Wiem, że można to
zapisać w postaci z≈5*(cos(53.13o)+i sin(53.13o)), choć myslalem że muszę to doprowadzić do
postaci z π z pomocą znajomości radianów, gdyż tak wyglądały wszystkie pozostałe przykłady.
Może masz rację, ale myslalem ze odczytanie z tablic sin/cos będzie zbyt proste, ale jak mówię
może o to chodziło. No ot dzieki za pomoc. W sumie to troche dziwne bo całe 2 zad z
http://prac.im.pwr.wroc.pl/~kwasnicki/pl/teaching/t/lista-2.pdf
bedzie wyglądało bardzo podobnie, ale jeszcze sobie pomysle czy nie da sie tego jakoś
doprowadzić do ładnej postaci. W kazdym razie bardzo Ci dziękuję. Pomogłaś
9 lut 23:11
Mila:
Godzio tu spojrzy, to doradzi.
9 lut 23:31
Godzio:
Trochę mało aktualne, ale .... skoro jest podany kąt α to z jego pomocą trzeba to zapisać
| | 3 | | 4 | | π | | π | |
3 + 4i = 5( |
| + |
| i) = 5(sinα + icosα) = 5(cos( |
| − α) + isin( |
| − α)) |
| | 5 | | 5 | | 2 | | 2 | |
No i mamy postać trygonometryczną
11 lut 20:41