Bryły obrotowe
maia: Witam, bardzo proszę o pomoc z zadaniami z brył obrotowych

W kulę o promieniu 10cm wpisano stożek, którego wysokość jest równa 12cm. Naszkicuj przekrój
osiowy tych bryl. Oblicz, ile procent objętości kuli stanowi objętość stożka.
Proszę o pomoc z tym zadaniem

Nie wiem jak wyznaczyć r stożka.
9 lut 21:27
ax:

chyba wszystko widać
9 lut 21:34
maia: r stożka wyszło mi pierwiastek z 96.
9 lut 21:35
dero2005:
2√35
9 lut 21:40
maia: stosunek ma wyjść 28,8 %
9 lut 21:40
maia: A jak to policzyłeś?
9 lut 21:41
dero2005:
r = √R2−(h−R)2 =
9 lut 21:45
maia: no to pier z 96 wychodzi
9 lut 21:47
dero2005:
Tak, masz rację √96, = 4√6 ja się pomyliłem
9 lut 21:48