Płaszczyzna i prosta
Konrad: Witam, mam prośbę w nakierowaniu jak należy zrobić to zadanko :
Sprawdź, że prosta :
| | ⎧ | x = 5 + 3t | |
| | ⎜ | | |
| l = | ⎨ | y = 1 − t , t ∊ R, |
|
| | ⎜ | | |
| | ⎩ | z = 6 | |
przebija płaszczyznę π : 2x−3y+z+5=0 w jednym punkcie. Znaleźć równanie parametryczne prostej
leżącej na płaszczyźnie π i prostopadłej do prostej l w punkcie, w którym ta prosta przebija
płaszczyznę.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
9 lut 11:52
Jerzy:
Podstaw wspolrzedne prostrj do r.plaszczyzny i oblicz t
9 lut 11:59
Konrad: No tak, to wiem. Przez te operacje dostane współrzędne punktu na płaszczyźnie przez który
przechodzi prosta.
9 lut 12:04
Jerzy:
Wektor kierunkowy szukanej prostej jest prostopadly do kierunkowego dsnej i normslnrgo
plaszcxyzny
9 lut 12:18
Przemek: Czyli trzeba przemnożyc wektorowo wektor kierunkowy prostej l oraz normalny płaszczyzny,
podstawic punkt przebicia i dostaniemy równanie w postaci krawędziowej, z którego trzeba
przejsc na parametryczne dopisujac równanie płaszczyzny wyliczając punkt oraz mnożąc wektorowo
wektor normalny płaszczyzny pi oraz ten powstałej prostej i na koncu podstawiając do równania
parametrycznego punkt oraz wektor?
9 lut 12:25
9 lut 13:00
Jerzy:
Przecież szuksna prosta przechodzi przez punkt przebicia...masz jej wektor kierunkowy i punkt i
po zadaniu
9 lut 13:02
Jerzy:
Żle policzony punkt przebicia
9 lut 13:15
Przemek: Jerzy jak policzyc ten punkt?
9 lut 13:21
Konrad: W którym miejscu jest błąd ?
9 lut 13:23
Jerzy:
t = −2
9 lut 13:24
Konrad: Wielki dzięki za pomoc
9 lut 13:29