Zespolone.
Lim: Proszę o wskazówki jak Narysować zbory tego typu:
|z+i|≥|iz+2|
9 lut 13:19
Jerzy:
Wskazówka | iz + 2| = |z − 2i|
9 lut 13:37
Jerzy:
1) półpłaszyzna nad prostą y = 3/2 wraz z nią
9 lut 13:40
PW: A w tym drugim to o co idzie?
9 lut 13:46
Lim:

Zrobiłem to tak:
|z+i|≥|iz+2|
|z+i|≥|i||z−2i| |i|=
√02+12=1
|z+i≥|z−2i|
Według odpowiedzi to y=1/2
9 lut 13:48
Lim: @PW No też narysować
9 lut 13:49
Jerzy:
Oczywiście moja pomyłka, ma być y =1/2
9 lut 13:50
Lim: Możesz mi wytłumaczyć czemu punkt 2i należy natomiast punkt −i nie?
9 lut 13:53
Lim: I mój błąd w tym drugim
9 lut 13:55
Jerzy:
Należy do czego ?
9 lut 14:00
Lim: No do zbioru? Tak jest w odp.
I jakbyś mógł powiedzieć ja poradzić sobie z tym drugim.
9 lut 14:01
PW:
Wskazówka:
| | z−1 | | z−1 | | 2 | |
Im |
| = 0 ⇔ |
| ∊ R ⇔ 1 − |
| ∊ R |
| | z+1 | | z+1 | | z+1 | |
9 lut 14:32