matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wartosc bewzgledna
Pomocyyy:
|x−6| = x + 4 czy muszę to robić przedziałami czy mogę skorzystać z tego, że |x| = y => x = y lub x = −y
9 lut 17:43
Eta:
Przy założeniu,że x+4≥0 ⇒x≥ −4 x−6=x+4 i x−6= −x−4 ⇒ 2x=2 ⇒ x= 1 >−4 Odp: x= 1
9 lut 17:51