Oblicz (trygonometria)
leszek: Witam, mam jedno zadanie którego nie potrafię rozwiązać (wychodzi mi błędny wynik).
sin225O + cos3 315O
9 lut 18:56
misiak:
a jak liczysz?
9 lut 18:57
Eta:
sin225o= −sin45o= ....
cos315o= cos45o=...
...........
9 lut 19:00
leszek: no owszem, tak samo mi wychodziło z tym że cosinus jest jeszcze do 3 potęgi. Mój wynik to 1−
9 lut 19:05
Eta:
| | √2 | | 2√2 | | √2 | | √2 | | −2√2+√2 | | √2 | |
− |
| + |
| =− |
| + |
| = |
| = − |
| |
| | 2 | | 8 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
9 lut 19:08
leszek: Dobra, już wiem gdzie mój błąd. Dziękuję
9 lut 19:11