matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.10.2012
Zadania
Odp.
41
limak:
x
3
−3x−2>0
3
Maniek:
:::rysunek::: Która z relacji A ⊂ B, czy B ⊂ A zachodzi, gdy:
3
d4mian:
Oznaczamy przez X,M i D odpowiednio: średnią arytmetyczną,medianę i dominantę zestawu liczb : 1,2,3,4,c,2,3,4,4,4. Wyznacz C, jeśli:
4
EvilMentos:
Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu, w którym suma n pierwszych wyrazów jest równa S
n
=2n
2
+3n.
4
EvilMentos:
Które wyrazy ciągu a
n
=n
2
−3n−51 są mniejsze od 3?
1
EvilMentos:
Dany jest ciąg a
n
=3n+1. Suma kwadratów pewnych trzech kolejnych wyrazów tego ciągu jest równa 1101. Które to wyrazy?
10
bartek:
Witam czy może mi ktoś powiedzieć jak obliczyć taka pochodna ((sinx
2
*e
−
2
)/2
√
x
)`
15
Jo-anna:
Witam! Zdawałam test na studia matematyczne, znam też już odpowiedzi typu TAK/ NIE, lecz wciąż ie mogę zrozumieć kilku zadań. Prosiłabym o jakąś wskazówkę do ich rozwiązania.
3
adaś:
52
Milka:
Przedstaw w postaci iloczynowej x
4
+4x
3
−18x
2
+9
4
trotex:
Iloczyn wektorowy dobrze zrobiłem zadanie ? Do sprawdzenia |a x b | − nie mogę zrobić nad a i b strzałek ,ale to są wektory |a| = 1 |b| = 5
0
Kasiaula:
1.
√
a
+b=
√
b
⇒a=b lub
√
a
+
√
b
=1
15
michał:
Proszę o pomoc z Kresami
. Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć? Podać jakieś przykłady − najlepiej jakieś takie rozwiązane. I jakieś do rozwiązania
?. Kompletnie nie rozumiem o co w
26
PuRXUTM:
IIx−2I+xI=4
1
trotex:
Potrzebuję pomocy . Mam takie zadanie : Oblicz
13
asia:
przedstaw w postaci jednej potęgi: a)2*5
1,5
+3*5
1,5
2
trotex:
Witam mam problem jak mam w kalkulatorze windowsowym wyliczyć kąt za pomocą funkcji arccos jeśli wynik mam ujemny tak jak w przykładzie 2 tu : http://matematyka.pisz.pl/strona/1630.html jest tam −0.79 co daje miarę kąta
4
jok:
a) [x
2
*2
x
*sinx]'= (x
2
)*(2
x
)*(sinx)= [(x
2
)*(2
x
)]* (sinx)= [(x
2
)'2
x
+ (2
x
)'x
2
] (sinx)' =
22
Maniek:
Jak uprościć wyrażenie: x
2
−1/1−
√
2
1
chemiaa.może ktoś lubi?:
Obliczyć procent objętościowy roztworu CH3COOH o stężeniu 20%wagowych i gęstości 1,026g/ml. Gęstość bezwodnego kwasu octowego wynosi 1,05g/mol. ( powinno wyjść 19,54%)
18
Anka:
Jaka jest reszta z dzielenia
18
Anka:
Jak podzielić tarczę zegara 2 prostymi liniami na 4 części aby suma cyfr w każdej z nich była taka sama
3
isac:
Iloczyn skalarny w przestrzeni − problem
12
ala:
rozwiąż równanie a) x
3
−3
√
2
x
2
+
√
2
x−6=0
3
anna:
uczen przeczytal ksiazke w ciagu trzech dni. pierwszego dnia przeczytal 25 procent calej ksiazki i jeszcze 10 stron drugiego dnia piec jedenastych reszty ksiazki i jeszcze 10 stron a
3
Math:
Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny. Między dwoma przekątnymi ścian bocznych jest kąt 60 st. Wykaż, że to jest sześcian.
3
isac:
Iloczyn skalarny − proszę o pomoc!
1
anna:
W sadzawce plywa 100 rybek. stosunek liczby zlotych rybek do srebrzystych jest rowny 3:2. ile jest rybek zlotych
2
anna:
Gorny koniec drabiny jest oparty o mur o wysokosci 4 m. Dlugosc drabiny jest o 2 m wieksza od odleglosci jej dolnego konca od muru. oblicz dlugosc tej drabiny.
1
mrrr:
Znacie podręcznik Leji do analizy?
Szukam czegoś podobnego do algebry, koniecznie z opisem rachunku wektorowego i operatorowego.
4
anna:
w 2010r podatek vatdoliczany do ceny owocow wynosil 7 procent a w 2011r wzrosl do 8 procent. w zwiazku z tym cena kilograma pomaranczy wzrosla o 5 groszy. oblicz cene pomaranczy po podwyzce
8
adaś:
Dlaczego to↓ działanie równe jest a
2
+b
2
−2ab?
2
adaś:
x
funkcja f określona jest wzorem f(x)=
x
2
+4
Uzasadnij że istnieje nieskończenie wiele par różnych liczb rzeczywistych ,dla których funkcja
5
qaz:
hej,właśnie dowodze zdania logiczne metoda 0,1. Czy ma to znaczenie co wypisuje pierwsze,wiadomo,że zaczynam od p,q,ale pożniejsze wyrażenia
1
Łukasz:
Ile jest liczb czterocyfrowych, w których:
3
maniek:
A\B\C=A\(BvC)
4
mrrr:
Ale czy każda funkcja jest relacją dokładnie jeden y dla x? Pytam czy w ogóle w matmie są takie funkcje, które nie są "typowe"?
10
jok:
jak udowodnić:
2
Neczka:
Czy mógłby mi ktoś pomóc? Polecenie brzmi: rozwiąż nierówność: (1−log4x)+(1−log4x)
2
+...+<1−log4x)
n
<1
2
aaa:
WYZACZ rozwiazanie w zależności od parametru m m−2*m
2
+x+m=3+2m
12
tech:
Z pojemnika, w ktorym jest 6 kul białych oznaczonymi od 1 do 6 oraz 7 kul czarnych oznaczonymi liczbami od 1 do 7 losujemy cztery kule. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
7
oLCIA:
jak robi sie wykresy funkcji w exelu
np. chce narysowac w tym programie funkcje kwadratowa f(x)= 3x
2
16
prosze:
Liczby zespolone. Witajcie. Mam do rozwiązania (1−i)
7
. Jak to obliczyć? Bo mi nic nie wychodzi. Dziękuję!
6
tech:
Z pojemnika w którym znajduje się pięć kul białych oznaczonych liczbami od 1 do 5 i pięć czarnych oznaczonych od 1 do 5 losujemy trzy kule. Oblicz prawdopodobieństwa otrzymania kul o
7
ada:
1−sin
2
x/cos
2
x = 1
4
monia41:
przekątna prostopadłoscianu jest nachylona do plaszczyzny postawy pod katem 60 stopni postawa prostopadłościanu jest kwadratem o boku 3 wyznacz pole powierzchni całkowitej tego
8
Niania:
Proszę pomóżcie! Mam do rozwiązania nierówność 7
x
−9*7
−
x
+8>0 Czy mógłby ktoś mi pomóc i na coś mnie naprowadzić?
3
matma:
1.Punktem wspólnym wykresu funkcji f(x)=5
x
i osi OY jest punkt: A. A=(0,0) B. B=(−1,0) C. C=(0,1) D. D=(0,5)
1
Siergiej:
Niech będzie dany sześcian o długości krawędzi a=60mm. Proszę wybrać 6 punktów (A, B, C, D, E i F) na krawędziach tego sześcianu w odległościach równych wielokrotności 10mm od wierzchołków
6
Kasia:
Wykaż, że dla dowolnych dwóch różnych liczb a,b, gdzie a≠0 i b≠0, prawdziwa jest równość:
a+b
(a
−2
−b
−2
):(a
−1
−b
−1
)
2
=
b−a
3
Piotr:
Dane śa dwa przeciwległe wierzchołki kwadratu A=(−1,−5) i C=(5,1). Bok kwadratu ma długość?
12
purplecherry:
2
Piotr:
Punkt przecięcia się prostych o równaniach y=3x+5 i y=x+1 ma współrzędne? Będę wdzięczny za zrobienie i wytłumaczenie
1
sami:
Rozwiąż nierówność:
cos
2
x − sin
2
2x
π
π
≥ sin(x +
)*sin(x −
)
4cos
2
x
6
6
4
Jula:
4
Liczbę odwrotną do liczby
√
3
+
zapisano w postaci a
√
3
+b
√
5
. Znajdź liczby a i
√
5
b.
6
sami:
rozwiąż graficznie równanie sin2x = cosx + I cosx I
3
Jula:
Liczba p jest równa wartości wyrażenia (2x−1)(2x+1)−(2x+3)
2
dla x=
√
7
−2 /6. Zapisz liczbę p w postaci a+b
√
c
, gdzie a, b, c są liczbami całkowitymi. Prosze o pomoc w tych zadaniach bo
2
monia41:
dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wszystkich krawedziach jednakowej długości oblicz sin. kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny postawy
1
monia41:
przekątna prostopadłoscianu jest nachylona do plaszczyzny postawy pod katem 60 stopni postawa prostopadłościanu jest kwadratem o boku 3 wyznacz pole powierzchni całkowitej tego
0
Klemka:
Ile jest ciągów binarnych o długości n, w których jest dokładnie k par 01?
2
Jula:
Zaznacz na osi liczbowej zbiór rozwiązań nierówności 3* |x+3| ≥ 3 + |x+3|. Prosze o rozwiazanie nierówności.
6
klasa3:
Dane są funkcje g(x)=cosx+|cosx| i f(x)=sin2x c) dla jakich x należących do rzeczywistych spełniona jest równość 1−f(2x)=[f'(x)]
2
, gdzie
5
Jula:
Wykaż że iloczyn liczb
√
√
29
+
√
20
i
√
√
29
−
√
20
jest liczbą całkowitą. proszę o pomoc.
8
klasa3:
Rozwiąż nierówność
cos
2
x−sin
2
x2x
≥sin(x+30)sin(x−30)
4cos
2
x
46
klasa3:
Wielomian W(x)=x
3
−(k+m)x
2
−(k−m)x+3 jest podzielny przez dwumiany: (x−1) i (x−3). c) suma wszystkich współczynników wielomiani Pn(x) jest równa limn−>nieskoń. (1+1/2+1/4+...+1/2n) a
2
Jula:
Liczbę 2/
√
3
−1 − 1/
√
3
+1 zapisz w postaci a +b
√
c
, gdzie a , b , c są liczbami wymiernymi.
20
klasa3:
Oblicz sumę pierwiastków wielomianu 2x
4
+4x
3
+px
2
+qx+2 przy założeniu, żę posiada on cztery różne pierwiastki.
11
Piotr:
Dany jest okrąg o równaniu x
2
−8x+y
2
−6y=0. Oblicz środek okręgu. Proszę o pomoc.
2
Jula:
Liczbę (1 −
√
3
)
3
zapisz w postaci a
√
b
+ c gdzie a , b , c są liczbami całkowitymi.
2
sami:
wiedząć , ze trójmian ax
2
+ bx + 2 przyjmuje największa wartość 11 dla x = 3 oblicz reszte z dzielenia wielomianu 2x
4
+ 4x
3
+ ax
2
+ bx + 2 przez dwumian (x − 1).
13
Jula:
Liczbę (
√
3
+
√
7
)
2
zapisz w postaci k +
√
n
, gdzie liczby k i n są całkowite.
4
sami:
rozwiąż równanie:
4
tgx + ctgx =
√
3
9
`me~:
Troszkę fizyki
E(U, R)=?
7
sami:
Dany jest wielomian w(x) = x
3
+ ax
2
− bx − 6. Pierwiastkami tego wielomianu są liczby p i q, gdzie p jest odwrotnością prawdopodobieństwa wylosowania parzystej liczby oczek przy
2
Fix:
udowodnij ze przez 3 dowolne punkty przechodzi jeden wykres rownania kwadatowego
12
sami:
Liczby 2 i (−1) są pierwiastkami wielomianu W(x)= 2x
4
+ ax
3
− bx
2
+ cx − 2. Wiedząc że suma wszystkich współczynników tego wielomianu wynosi (−3) rozwiąż nierówność W(x) ≥ 0
1
monia41:
przekatna przekroju osiowego walca jest nachylona do podstawy pod kątem alfa takim ze tg.alfa=
2
3
,promien podstawy walca ma dł24 wyznacz pole powierzchni bocznej tego walca
2
monia41:
wys stożka jest równa 8 a tworzaca jest nachylona do podstawy pod katem 30 stopni oblicz objetosc tego stożka
3
sata:
Na Płaszczyznie zespolonej narysowac zbior tych liczb z, ktore spełniaja warunek: im z
2
∠0
4
GdaK:
Witam!