Jak to ugryźć???????????
Anka: Jaka jest reszta z dzielenia
22001:62
5 paź 19:55
Anka: zadanie z gimnazjum
5 paź 19:56
PuRXUTM: coś dla Ety
5 paź 19:57
Anka: ale dla chętnych
5 paź 20:06
PuRXUTM: nie wiem za bardzo jak to zrobić ale coś może zaczne
| 22001 | | 22001 | | 21999 | |
| = |
| = |
| do i dalej to nie wiem
|
| 62 | | 22*32 | | 32 | |
ale możesz na przykład wykorzystać to że 2
1999=2
1998 + 2
1998
5 paź 20:08
PuRXUTM: no właśnie tak mi się wydaje że dla chętnych bo wstyd się przyznać ale chodzę do 3 LO i jeszcze
mam matmę rozszerzoną a nie umiem rozwiązać
5 paź 20:09
Anka: chętnie, ale jak to wykorzystać
nic nie przychodzi mi do głowy
5 paź 20:11
PuRXUTM: no jak bym wiedział to bym napisał
5 paź 20:14
Anka: siedzę nad tym od 2 dni , chyba czas się poddać
5 paź 20:19
PuRXUTM: nigdy się nie poddawaj

niektórzy matematycy latami nad zadaniem siedzą a Ty tylko 2 dni
5 paź 20:20
Anka: ale ja już nie mam siły
5 paź 20:24
Krzysiek: 26 =64
64: 9 =7 reszta 1
21998 =(26)333mod 9 =1333=1
zatem: 21999 =2*21998mod 9 =2*1 =2
tylko,że nie wiem czy to na poziom gimnazjum... może jakieś własności czy coś zauważyć trzeba
aby to łatwo zrobić na poziom gimnazjum...
5 paź 20:26
PuRXUTM: Krzysiek − można tak sobie podzielić ?
mógłbyś to jakoś objaśnić ?
5 paź 20:31
Anka: 
Krzsiu jesteś genialny, ale patrzę na to i "ni w ząb" nic nie "kumam"
5 paź 20:32
PuRXUTM: a sory to jest mod pomyliłem
5 paź 20:32
AC:
Należy zauważyć, że dla wykładnika postaci 6n + 3 reszta z dzielenia 26n + 3 zawsze jest
8 a nasz wykładnik ma postać 2001 = 6*333 + 3. stąd wniosek że reszta jest 8 a nie 2 tak jak
napisał@ Krzysiek
5 paź 20:46
Anka:
5 paź 21:01
AC: Anka patrz!
23 = 8 reszta z dzielenia przez 36 jest 8
29 reszta tez 8
215 reszta tez 8
itd.........
czyli
26*333 + 3 tez będzie 8
5 paź 21:06
Anka: eureka i na to czekałam dziękuję dziękuję dziękuję.......
5 paź 21:08