Liczbę zapisz w postaci.
Jula: Liczbę (√3 + √7)2 zapisz w postaci k + √n , gdzie liczby k i n są całkowite.
5 paź 12:23
Jula: pomóżcie!
5 paź 14:22
Jula: teraz zauwazylam ze jest błąd tam powinno byc (√2 + √7)2. teraz wam sie uda je rozwiazac!
5 paź 14:42
ICSP: przecież to proste użycie wzoru skróconego mnożenia
(a+b)2 = a2 + 2ab + b2 dla a = √2 oraz b = √7
5 paź 14:44
Piotr:
test
14:47
5 paź 14:47
Jula: ale mi wychodzi 9 + 2√14 a w wynikach jest 9+√56
5 paź 14:47
Piotr:
5 paź 14:47
Piotr:
2√14 = √4*14=√56
5 paź 14:48
Ajtek:
14:48
5 paź 14:48
ICSP: 2√14 = √4 * √14 = √56
zatem
9 + 2√14 = 9 + √56 ⇒ k = 9 , n = 56
5 paź 14:48
Ajtek:
Cześć
ICSP, Piotr 
.
Zegar działa poprwanie

.
5 paź 14:49
ICSP: Witaj
Ajktu i
Piotrze
5 paź 14:50
Piotr:
Witam Wszystkich

wreszcie dziala poprawnie
5 paź 14:50
Jula: dzięki za pomoc.
5 paź 14:50