Wykaż że iloczyn liczb.
Jula: Wykaż że iloczyn liczb √√29 + √20 i √√29 − √20 jest liczbą całkowitą. proszę o
pomoc.
5 paź 12:33
ZKS:
[(√29 + √20)(√29 − √20)]1/2
Skorzystaj ze wzoru (a + b)(a − b) = a2 − b2 gdzie a = √29 i b = √20
5 paź 12:48
Aga1.: Wykonaj mnożenie
√√29+√20*√√29−√20=√(√29+√20)*(√29−√20)=
5 paź 12:51
Jula: mi wychodzi 441 a w odp pisze ze iloczyn liczb wynosi 3.
5 paź 13:00
Aga1.: =√√292−√202=√29−20=√9=3
5 paź 13:03
Jula: dziękuję za pomoc w tym zadaniu, prosiłabym o rozwiązanie tych kolejnych które
dodałam na forum bo kompletnie nie wiem jak je rozwiązać.
5 paź 13:11