statystyka
d4mian: Oznaczamy przez X,M i D odpowiednio: średnią arytmetyczną,medianę i dominantę zestawu liczb :
1,2,3,4,c,2,3,4,4,4. Wyznacz C, jeśli:
X=M
5 paź 23:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
co to jest średnia arytmetyczna

co to jest mediana

odpowiedz sobie na te dwa pytania, a zadanie będzie banalnie proste
5 paź 23:12
d4mian: wszystko jest proste i łatwe, mam jednak wątpliwość co do wyniku z tyłu książki:
c = 3 lub c = 8
5 paź 23:20
Mila: Musisz uporządkować dane i c może stać na 5 lub 6 miejscu
1,2,2,3,3,c,4,4,4,4, wtedy
c=3
c może stać na dalszym miejscu, 1,2,2,3,3,4,c,4,4,4
wtedy
mediana
c=8
czyli stoi na ostatnim miejscu
5 paź 23:53