geometria analityczna, środek okręgu
Piotr: Dany jest okrąg o równaniu x2−8x+y2−6y=0. Oblicz środek okręgu. Proszę o pomoc.
5 paź 12:28
Aga1.: S=(4,3) r=5
5 paź 12:30
Aga1.: S(4,3)
5 paź 12:30
Piotr: A mogę prosić o wytłumaczenie?
5 paź 12:32
Piotr: Może mi ktoś pomóc?
5 paź 12:48
Aga1.: Znasz postać ogólną równania okręgu?
5 paź 12:53
Piotr: Wiem, że to jest postać ogólna, ale nie wiem jak ją zamienić na kanoniczną.
5 paź 12:53
Piotr: A to r to już w ogóle nie wiem skąd się wzięło.
5 paź 12:57
Aga1.: Ale wcale nie musisz zamieniać na postać kanoniczną, by podać środek.
Postać ogólna
x2−2ax+y2−2by+c=0
x2−8x+y2−6y+c=0
−2a=−8 i −2b=−6
Stąd a=4, b=3.
5 paź 13:00
Aga1.: r− promień okręgu
Wzór
r=√a2+b2−c, c=0
r=√42+32=√25=5
5 paź 13:02
Piotr: Dziękuję. A mogę jeszcze wiedzieć jak wyliczyłaś promień, skoro C jest zero?
5 paź 13:04
Piotr: Dziękuję.
5 paź 13:05