.
sami: wiedząć , ze trójmian ax2 + bx + 2 przyjmuje największa wartość 11 dla x = 3 oblicz reszte z
dzielenia wielomianu 2x4 + 4x3 + ax2 + bx + 2 przez dwumian (x − 1).
5 paź 12:24
loitzl9006:
a<0 bo trójmian ma największą wartość
| | b | |
− |
| = 3 ⇒ b=−6a ⇒ b2=36a2 |
| | 2a | |
Δ = b
2−8a
2−9a = 11
a = −1
b = −6a ⇒ b = 6
wielomian to 2x
4+4x
3−x
2+6x+2
Wykorzystaj teraz to, że reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian (x−a) jest równa
w(a)
albo po prostu wykonaj dzielenie i zobaczysz jaka reszta wyjdzie
5 paź 13:24
faks:
Wierzchołek W= (3, 11).
Postać kanoniczna: y = a(x − 3)2 + 11 ⇒ y = ax2 − 6ax + 9a + 11
9a + 11 = 2 ⇒ 9a = −9 ⇒ a = −1 oraz b = −6a = 6
W(x) = 2x4 + 4x3 − x2 + 6x + 2,
reszta = W(1) = ...
5 paź 14:21