.
sami: Liczby 2 i (−1) są pierwiastkami wielomianu W(x)= 2x4 + ax3 − bx2 + cx − 2. Wiedząc że suma
wszystkich współczynników tego wielomianu wynosi (−3) rozwiąż nierówność W(x) ≥ 0
5 paź 09:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
W(2) = 0 ⇔ 2*24 + a * 23 − b * 22 + c *2 − 2 = 0
2)
W(−1) = 0 ⇔ 2*(−1)4 + a * (−1)3 − b*(−1)2 + c*(−1) − 2 = 0
3)
2+a+(−b)+c+(−2) = −3
układ trzech równań z trzema niewiadomymi ... wyznacz: a,b,c
5 paź 09:53
sami: | | 7 | | 3 | |
ok, wyszło mi tak: a = − |
| , b = |
| , c = 2, czyli wielomian będzie tak wyglądał: |
| | 2 | | 2 | |
| | 7 | | 3 | |
W(x) = 2x4 − − |
| x3 − |
| x2 + 2x −2 |
| | 2 | | 2 | |
teraz mam rozwiązać tą nierówność W(x) ≥ 0 czyli (x+1)(x−2) ≥ 0 ⇒ x∊(−
∞,−1>U<2,+
∞) zgadza się ?
5 paź 11:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 7 | |
nie ma czegoś takiego jak − − |
| |
| | 2 | |
5 paź 11:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czy to są jedyne miejsca zerowe
5 paź 11:09
sami: źle mi sięnapisało , powinien być tylko jeden minus. ja innych nie znalazłam.
5 paź 11:17
sami: a są jeszcze jakieś?
5 paź 11:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
może ... dowiesz się dzieląc W(x) przez (x+1)*(x−2) ... otrzymasz wielomian drugiego stopnia w
którym obliczysz deltę
5 paź 11:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle wyliczone współczynniki
5 paź 11:29
sami: jak to żle? układ mam taki:
8a − 4b + 2c = −30
−a − b − c = 0
a − b + c = −3 liczyłam to przez wyznaczniki.
W = −12
W
a= 42
W
b= −18
W
c = −24
| | 7 | | 3 | |
no i z tego mi wyszło a = − |
| , b = |
| , c= 2 |
| | 2 | | 2 | |
i nigdzie nie mogę znaleźć błędu więc co mam źle?
5 paź 11:45
sami: a gdy podzieliłam ten wielomian W(x) przez (x+1)*(x−2) to nie wyszły mi żadne nowe pierwiastki.
czyli są tylko −1 i 2.
5 paź 11:54
klasa3: wielomian po rozkładzie ma postać
w(x)=(x−2)(x+1)(4x2−3x+2)≥0
z tego trzeciego wielomianu nie masz pierwiastkow, bo delta mniejsza od zera a wiec rozwiazanie
to
(−∞,−1>∪<2,+∞)
5 paź 12:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
w takim razie jest dobrze ... i zbiór rozwiązań też masz dobry
5 paź 12:30