rozwiąż równanie (wielomiany )
ala: rozwiąż równanie
a) x3−3√2x2+√2x−6=0
b)1−x3=x2−x
c)x4−8x=8−x3
5 paź 19:16
PuRXUTM: b) 1−x
3=x
2−x
0=x
3+x
2−x−1
x
2(x+1)−(x+1)=0
(x+1)(x
2−1)=0 myśle że dalej wiesz
5 paź 19:22
Eta:
a) x2(x−3√2) +√2(x−3√2)=0
(x−3√2)(x2+√2)=0
x= 3√2 bo x2+√2≠0
5 paź 19:26
PuRXUTM: c) x
4−8x=8−x
3
x
4+x
3−8x−8=0
x
3(x+1)−8(x+1)=0
(x+1)(x
3−8)=0
x
3−8=(x−2)(x
2−2x+4)
czyli
(x+1)(x
3−8)=(x+1)(x−2)(x
2−2x+4)
(x+1)(x−2)(x
2−2x+4)=0
dokończ
5 paź 19:27
PuRXUTM: Eta
5 paź 19:29
ala: dziękuje za pomoc b i c wiem jak rozwiązać ale nadal nie wiem jak rozwiązać a
5 paź 19:32
Eta:
Jak się jest w gimnazjum, to się wie!
5 paź 19:32
ala: dzięki wszystkim
5 paź 19:32
PuRXUTM: x
3−3
√2x
2+
√2x−6=0
| 6 | | 6 | | √2 | | 6√2 | |
| = |
| * |
| = |
| =3√2 |
| √2 | | √2 | | √2 | | 2 | |
5 paź 19:36
PuRXUTM: Eta :
5 paź 19:37
PuRXUTM: z polskiego też widzę dobra jesteś

− ironia na najwyższym poziomie
5 paź 19:38
Eta:
To nie ironia, to stwierdzenie faktu
5 paź 19:41
PuRXUTM: dobra dobra
5 paź 19:42