funkcja wykładnicza.
matma: 1.Punktem wspólnym wykresu funkcji f(x)=5
x i osi OY jest punkt: A. A=(0,0) B. B=(−1,0) C.
C=(0,1) D. D=(0,5)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2. Do wykresu funkcji f(x)=4x nalezy punkt: A.A=(1 |
| ,4) B.B=(1 |
| ,6) C.C=(1 |
| ,8) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3. Funkcja f(x)=2
x NIE przyjmuje wartości: A. 2010 B.
√3 C. −2
√2 D. 5
−5√5
4. Dziedziną funkcji g(x)=(1,2)
x jest zbiór : A. R B. (0, +
∞) C. (1, +
∞) D. (1,2, +
∞)
Prosze o rozwiazania a nie tylko o poprawne odpowiedzi!
5 paź 15:43
leń:
A Ty nie możesz sam wstawić współrzędnej x w miejsce literki x we wzorze funkcji, a może się
nie chce?
5 paź 15:51
loitzl9006:
Będą wskazówki

1) Wstaw współrzędne punktów (x,y) do wzoru funkcji y=5
x i sprawdź, kiedy będzie prawdziwa
równość (oznacza ona, że dany punkt należy do wykresu funkcji )
Odp. B odrzucasz na starcie, bo punkt B(−1;0) nie leży na osi OY, tylko OX.
2) podobnie jak w 1)
3) Skorzystaj z tego, że funkcja 2
x (podobnie zresztą jak wszystkie wykładnicze) przyjmują
wyłącznie dodatnie wartości.
4) Dziedziną każdej funkcji wykładniczej jest zbiór liczb rzeczywistych.
5 paź 15:51
tad:
... przeczytaj definicję fumkcji wykładniczej ... i wszystko jasne−
5 paź 15:52
eqjgfilqw: punktem wspulnym wykresu funkcji f(x)=5x i osi OYjest punkt
9 gru 21:26