pochodna na kolokwium
bartek: Witam czy może mi ktoś powiedzieć jak obliczyć taka pochodna
((sinx2*e−2)/2√x)`
5 paź 22:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | sinx2 e−2 | | f(x)*c | | f'(x)*g(x) − f(x)*g'(x) | |
[ |
| ]' = // [ |
| ]' = c* |
| // = |
| | 2√x | | g(x) | | g2(x) | |
...
wykorzystaj wzór
5 paź 23:07
bartek: Czyli e−2 mam dać jako c? I nie pamiętam dokładnie ale tam chyba jednak było e−2x czy w
tedy tak samo?
5 paź 23:20
Mila: Nie, bo e−2x to nie jest stała.
5 paź 23:22
bartek: To jak to zrobić z e−2x bo tak miałem przepraszam za błąd
5 paź 23:26
Mila: Tam jest sin2x, czy sinx2
5 paź 23:33
bartek: Sin x2
5 paź 23:35
Artur z miasta Neptuna:
Tak samo tylko masz
f*g/h = ((f'g + fg')h − fgh')/(g2)
Pisze z komorki wiec nie bawie sie w ladne pisanoe
5 paź 23:40
bartek: Też piszę z komórki ale nadal nie bardzo rozumiem jak to zrobić sin x2.mam rozkładać na sin x
razy sin x?
5 paź 23:57
Mila: policzę po kolei:
(sinx
2*x
−2x)'=2x e
−2x*cos(x
2)−2sin(x
2) *e
2x=
=2e
−2x(xcos(x
2)−sin(x
2)) pochodna licznika
| | | | 1 | | [2e−2x(xcos(x2)−sin(x2))*2√x− |
| *sinx2*e−2x] | | | √x | |
| |
= |
| uporządkuj |
| | 4x | |
6 paź 00:10
Mila: Przecież sin2x=sinx *sinx
A Ty napisałeś sinx2 a to oznacza sin(x*x) i tak Ci policzyłam pochodną
(sin2x)'=2sinx cosx=sin2x
6 paź 00:23
bartek: przepraszam że dopiero teraz ale wczoraj nie mogłem odpisać. Niestety nie bardzo rozumiem skąd
się to wzieło czy dało by się to wytłumaczyć krok po kroku bo niestety od godziny próbuje to
zrozumiec i nic . skąd się wzieło 2x e−2x. cos dlatego bo jest pochodną z sin ale czy można
stosować go gdy nie mam tam x tylko jest x2 i dalej czemu skoro w wzorze (chyba z tego
korzysta się (f*g)'=f'*g+f*g') jest + to tu jest −.i skąd się przd kolejnym sin wzieła 2 i
gdzie przy potędze e zniknął −
6 paź 13:24
bartek: hm.. chyba zacząłem rozumieć to są pochodne funkcji złożonych a więc (sinx2)'=2x*cosx2 tak?
6 paź 13:44
Mila: Tak.
najpierw pochodna sinusa z argumentem x2,( to wychodzi cosx2) a potem mnozymy przez
pochodną (x2).
Jednak wydaje mi się, że źle podałeś wzór funkcji.
Sprawdź gdzieś, w notatkach, książce, skonsultuj z koleżanką.
6 paź 18:26