Wyrażenia algebraiczne
Kasia: Wykaż, że dla dowolnych dwóch różnych liczb a,b, gdzie a≠0 i b≠0, prawdziwa jest równość:
| | a+b | |
(a−2−b−2):(a−1−b−1)2= |
| |
| | b−a | |
Robiłam to i doszłam do postaci:
| a3b5−a5b3 | | a+b | |
| = |
| |
| a3b5−2a4b4+a5b3 | | b−a | |
Jak podstawiłam sobie wybrane liczby a i b równość się zgadza, tylko jak lewą stronę uprościć
do prawej? I czy na pewno jest dobrze? Proszę o pomoc
5 paź 15:23
tad:
da się wyłączając a
3b
3 ...tylo po co to wymnażałaś? −
5 paź 15:41
tad:
| | (b−a)(b+a) | | b+a | |
= |
| = |
| |
| | (b−a)2 | | b−a | |
5 paź 15:45
Kasia: A nie wiem, tak jakoś mi wyszło, że wymnożyłam, lepiej to widzę wtedy

Czyli tak:
| a3b3(b2−a2) | | b2−a2 | | (b−a)(b+a) | | b+a | |
| = |
| = |
| = |
| |
| a3b3(b2−2ab+a2) | | (b−a)2 | | (b−a)2 | | b−a | |
Jest ok?
5 paź 15:52
tad:
... oczywiście dla a≠b ... jest ok
5 paź 15:53
Kasia: Dziękuję bardzo
5 paź 15:55
ZKS:
Jest napisane dla dowolnych dwóch
różnych liczb a , b.
5 paź 16:00