procenty
anna: w 2010r podatek vatdoliczany do ceny owocow wynosil 7 procent a w 2011r wzrosl do 8 procent. w
zwiazku z tym cena kilograma pomaranczy wzrosla o 5 groszy. oblicz cene pomaranczy po podwyzce
podatku vat
5 paź 18:15
loitzl9006:
cena netto to x
cena brutto 2010 to cena netto + VAT czyli 1.07x
cena brutto 2011 to 1.08x
wzrost ceny to cena z 2011 minus cena z 2010
1.08x−1.07x = 0.05
0.01x = 0.05
x = 5
1.08x = 5*1.08 = 5zł 40gr
5 paź 18:21
Kpt. Sanders:
2010r.
cena + 0.07cena = 1.07cena = a
2011r.
1.07cena + 0.8(1.07cena) = ... = b
b − a = 0.05zł
5 paź 18:25
Kpt. Sanders:
sry 0.08 zamiast 0.8
5 paź 18:26
loitzl9006:
nie o to chodzi. Cena netto się nie zmieniła, zmieniła się tylko stawka podatku od ceny netto.
5 paź 18:30