matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
anna:
W sadzawce plywa 100 rybek. stosunek liczby zlotych rybek do srebrzystych jest rowny 3:2. ile jest rybek zlotych
5 paź 18:30
isac:
x − złote rybki 100 − x − srebrzyste
x
3
=
100 − x
2
2x = 300 − 3x 5x = 300 x = 60 Jest 60 złotych rybek.
5 paź 18:36