pytanie
adaś:
Dlaczego to↓ działanie równe jest a2+b2−2ab?
a2+b2=a2+b2−2ab
5 paź 18:14
MQ: Raczej tylko wtedy, gdy a lub b =0
5 paź 18:20
gg:
Może źle przepisałeś, ale:
(a − b)
2 = a
2 − 2ab + b
2 = a
2 + b
2 − 2ab
bo
(a − b)(a − b) = a
2 − ab − ab + b
2
a to co napisałeś:
a
2 + b
2 = 2
2 + b
2 − 2ab
a
2 + b
2 − a
2 − b
2 = −2ab
0 = −2ab
a tu już coś śmierdzi więc podejrzewam, że źle przepisałeś
5 paź 18:23
5 paź 18:26
Kpt. Sanders:
No to tak jak MQ pisał, dla a i b równych zero to jest poprawne

a tak to na pewno źle z
kwadratami podane
5 paź 18:29
Mateusz:
a jakbys policzył np a3+b3 np ja skorzystam z faktu że: a3=a2*a
no i mam:
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
5 paź 18:29
Kpt. Sanders:
I na pewno tu wdarła się nieznajomość wzorów skróconego smażenia
5 paź 18:29
5 paź 18:30
Kpt. Sanders:
I jak pisałem na samym początku, walnięte, przepisane i nie pomyślane.
Zżynanie bez pomyślunku i później pyta się taki dlaczego tak a nie inaczej. Bo się nie nauczył,
a powinien, bo myśli się samemu a nie przez kogoś, prawda?
5 paź 18:34