funkcje
Gruby: witam, zrobiłem (prawie do końca) kilka zadań gdzie, nie gdzie się zatrzymałem ,proszę o
pokazanie co należy zrobić dalej,albo o korekty jak źle.
zad 121.
| | x | |
funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| |
| | x2+4 | |
Uzasadnij że istnieje nieskończenie wiele par różnych liczb rzeczywistych ,dla których funkcja
f przyjmuje tę samą wartość podaj wszystkie pary różnych liczb całkowitych o tej własności.
zrobiłem tak
f(a)=f(b)
proporcja mnożę na krzyż
a(b
2+4)=b(a+4)
a(b
2+2
2)=b(a
2+2
2) i tutaj akurat tak to rozpisze bo a
2+b
2=a
2+b
2−2ab
a(b
2−4b+4)=b(a
2−4a+4)
a(b
2−4b+4)−b(a
2−4a+4)=0
teraz wymnożę a*()=b*() z przeniesieniem na 1 stronę
ab
2−4ab+4a−a
2b+4ab−4b=0
ab
2−a
2b−4a−4b=0
ab(b−a)−4(a−b)=0
(ab−4)(b−a)=0
ab−4=0⋁(b−a)=0
| | 4 | |
b= |
| ⋁b≠a ; No bo a i b mają być różne |
| | a | |
| | 4 | |
czyli równość zachodzi tylko gdy b= |
| |
| | a | |
tu chyba biega o to żeby wyznaczyć dziedzinę tylko dla "a" bo jest w mianowniku i
nie może być 0, a skoro ma być całkowita to w grę wchodzą tylko dzielniki 4 czyli
(ale dlaczego −2,2 wyrzucam z dziedziny , w odpowiedzi podali że muszę to zrobić)
odp podali : a∊R−{−2,0,2} i pary liczb spełniających to 1,4 oraz −1,−4
zaraz napisze resztę do sprawdzenia i kilka zadań gdzie ewidentnie przyda się pomoc