Jak uprościć?
Maniek: Jak uprościć wyrażenie: x2−1/1−√2
5 paź 20:32
5 paź 20:33
Maniek: tak właśnie, tylko nie umiałem tego napisać
5 paź 20:34
Maniek: w liczniku bedzie (x−1)(x+1)
a co w mianowniku i dlaczego?
5 paź 20:35
jok: | | x2 − 1 | | x2 − 1 | | 1+√2 | | (x2−1)(1+√2) | |
jeżeli jest |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 1−√2 | | 1−√2 | | 1+√2 | | −1 | |
chyba o to Ci chodzi.
Pamiętaj że w mianowniku masz (a−b)(a−b) = a
2 − b
2
5 paź 20:37
jok: sorry (a−b)(a+b) = a2 − b2
5 paź 20:38
PuRXUTM: | | 1+√2 | | (x2−1)(1+√2) | |
|
| = |
| =−(x2+√2x−1−√2)=−x2−√2x+1+√2 |
| | 1+√2 | | 1−2 | |
5 paź 20:38
Maniek: fak sorry błąd. w mianowniku jest 1−√x
5 paź 20:42
PuRXUTM: | | 1+√x | | (x2−1)(1−√x) | | (x−1)(x+1)(1−√x) | |
|
| = |
| = |
| =−(x+1)(1−√x)
|
| | 1+√x | | 1−x | | −(x−1) | |
wymnóż i powinno być ok
5 paź 20:48
Maniek: OK thx wyszło.
Jeszcze jedno zadanko tu podepnę. Mam wybrać która liczba jest większa 2√38 czy √37 +
√38
intuicyjnie 2√38 jednak trzeba to wykazać
5 paź 20:52
PuRXUTM: a jest napisane że trzeba wykazać ? może poprostu napisać że √37<√38
5 paź 20:54
Maniek: Na początek stawiam hipotezę, że 2√38>√37+ √39
poźniej, sprowadzam to do ułamka z niewymiernością w mianowniku i odwracam znak nierówności.
Uwalniam od niewymierności i wychodzi mi: √3876 < − ( √39−√372 )
A jest to nieprawda, bo wyrażenie po prawej jest ujemne. a wolfram mówi że 2√38 jest wieksze,
a tu przy tym założeniu mi fałsz wychodzi
5 paź 20:57
Maniek: znów się zapędzam... ma być:
2√38 czy √37 + √39
5 paź 20:58
PuRXUTM: może spróbuj obliczyć iloczyn
jeśli wyjdzie większy od jeden to licznik jest większy jeżeli mniej niż jeden to mianownik jest
większy
5 paź 21:04
PuRXUTM: no wyszło że 2√38 jest większy od √37 + √39
5 paź 21:05
Maniek: dzięki
5 paź 21:08
asdf: | 2√38(√37 − √39 | | 2√38(√37 − √39) | | 2√38(√39 − √37) | |
| = |
| = |
| = |
| 37 − 39 | | −2 | | 2 | |
39 jest większe od 37 więc nawias jest > 0,
5 paź 21:17
asdf: To jest źle, minusa na dole podstawiłem

Ale wystarczy, ze usuniesz pierwiastki z mianownika
i bedziesz miec podobnie.
5 paź 21:31
Maniek: Wychodzi mi tak samo cały czas jak Tobie. Ale to, że √38 (√39 −√37 ) jest większe od
jeden nie jest oczywiste
5 paź 22:30
PuRXUTM: jest oczywiste √39>√37
5 paź 22:32
Maniek: To znaczy, że jest większe od 0. A żeby dowód był pełny, to licznik tego ilorazu musi być
większy od 1.
Jeśli możesz pokazać mi przekształcenie, bo to pewnie jest proste, a ja poprostu czegoś nie
zauważam
5 paź 22:35
Maniek: JUŻ! rozumiem

wystarczy, aby teraz
√38 (
√39 −
√37)
5 paź 22:37
asdf: √a > 1 ⇔ a > 1
5 paź 22:37