Proszę o pomoc
Niania: Proszę pomóżcie! Mam do rozwiązania nierówność 7x−9*7−x+8>0 Czy mógłby ktoś mi pomóc i na
coś mnie naprowadzić?
5 paź 15:49
loitzl9006:
podstaw 7
x = t uwaga: t>0 dla każdego x należącego do rzeczywistych
teraz pomnóż nierówność obustronnie przez t (liczbę dodatnią) i dostaniesz nierówność
kwadratową.
5 paź 15:53
Niania: Dzięki!
5 paź 15:56
pigor: ... lub np. tak :
7x−9*7−x+8 >0 /*7
x >0 ∀x∊R ⇔ (7
x)
2+8*7
x−9 >0 − równanie kwadratowe
ze względu na 7
x , to stąd i wzorów Viete' a 7
x=−9 ∨ 7
x=1 ⇔ x∊∅ ∨ x=0 ⇔
⇔
x=0 − szukane
rozwiązanie danego równania . ...
5 paź 16:07
Niania: No i po obliczeniu delty wyszło mi t=−9 i t=1, pierwsze t odrzucamy zgodnie z założeniem, a
następnie rysujemy oś i na niej zaznaczamy miejsce zerowe 1 i wychodzi nam, że rozwiązaniem
nierówności są liczby rzeczywiste z wyjątkiem 1 tak?
5 paź 16:07
Ajtek:
Skoro t=1 to podstawiasz zgodnie z wcześniejszym założeniem:
7x=t
7x=1
7x=70
x=0
5 paź 16:10
Aga1.: t2+8t−9>0⇔t∊(−∞, −9)U(1,∞)
t1=−9 , t2=1 i t>0
Ostatecznie t>1
7x>1⇔7x>70⇔x>0
5 paź 16:32
Ajtek:
Faktycznie
Aga1., wyjściowa jest nierówność

.
5 paź 16:33
pigor: ... ale jaja

przepraszam i idę stąd ...
5 paź 16:38