rozwiąż układ równań ciągu arytmetycznego
purplecherry:
a1+a2+a3=27
a12+a22+a32=275
5 paź 14:49
ICSP: dwa równania − trzy niewiadome

Coś jest nie tak
5 paź 14:50
ICSP: a1,a2,a3 tworzą ciąg arytmetyczny ?
Jeśli tak to
2a2 = a1 + a3 i masz trzecie równanie
5 paź 14:51
Ajtek:
a2=a1+r, a3=a1+2r.
a1+a1+r+a1+2r=27
a12+(a1+r)2+(a1+2r)2=275
I jazda.
5 paź 14:51
purplecherry:
a szukam
S10
a1
r
wyszło mi że
S10 to −75
a1 to −23
r=32
5 paź 14:53
purplecherry:
Dzięki Ajtek
jeszcze małe pytanie to w nawiasach to potraktować wzorem skróconego mnożenia ?
bo nie jestem pewna ?!
5 paź 14:58
Piotr:
absolutnie TAK !
5 paź 15:03
purplecherry:
ok
5 paź 15:04
Ajtek:
Wydaje mi się, że moje rozwiązanie będzie jednak kłopotliwe.
5 paź 15:14
purplecherry:
dlaczego ?
5 paź 15:25
Ajtek:
Jednak nie

.
5 paź 15:30
purplecherry:
A dałbyś radę mi napisać jak wyglądały twoje wyliczenia ?
5 paź 15:31
Ajtek:
NIe liczyłem, dałem tylko wskazówkę. Moim wpisem z 15:14 nie sugeruj się zupełnie, głupotkę tam
napisałem

.
5 paź 15:33