pytanie
adaś:
Powiedzcie mi czy to przekształcenie drugie jest poprawne, ? Jak dojść do drugiego równania z
pierwszego ?
a3b2 −a2b3 − ( a2−b2)=0
a2b2( a−b) − ( a−b)(a+b)=0
5 paź 21:42
Piotr:
wylaczasz po prostu przed nawias....i wzor skroconego mnozenia....
5 paź 21:44
PuRXUTM: poprawne, poprostu wyciągasz przed nawias
a3b2−a2b3=a2b2(a−b)
a2−b2=(a−b)(a+b) − wzór skróconego mnożenia
5 paź 21:46
PuRXUTM: asdf jak ty to skasowałeś ?
5 paź 21:53
adaś:
a2b2(a−b)← jak z tego wrócić do postaci →a3b2 −a2b3 ? Mi wychodzi tylko a3−a2b+ab2−b3
6 paź 13:36
PuRXUTM: poprostu przemnażasz
a2b2(a−b)=a2b2*a−a2b2*b=a3b2−a2b3
6 paź 13:39
adaś: aha bo ja z każde z osobna przemnażałem ,dzięki
6 paź 13:40