Ciągi arytmetyczne
EvilMentos: Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu, w którym suma n pierwszych wyrazów jest równa Sn=2n2+3n.
5 paź 23:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
S1 = a1 = 2*12 + 3*1 = 5
S2 = a1+a2 = 2*22 + 3*2 = 14 ⇒ a2 = S2 − a1 = 14 − 5 = 9
a2 − a1 = r = 9−5 = 4
an = a1 + (n−1)*r = 5 + (n−1)*4 = ...
5 paź 23:11
Eta:
Taki sposób
Można zauważyć,że:
a1+a2+a3+.... +an−1+ an= Sn ⇒ Sn−1+an=Sn
to an= Sn−Sn−1
Sn= 2(n−1)2+3(n−1)= 2n2−4n+2+3n−3= 2n2−n−1
an= 2n2+3n −2n2+n+1= 4n+1
5 paź 23:48
tad:
w przedostatnim wierszu ... S
n−1= .... −
6 paź 00:09
Eta:
Słuszna uwaga
6 paź 00:54