Liczby zespolone
prosze: Liczby zespolone. Witajcie. Mam do rozwiązania (1−i)7 . Jak to obliczyć? Bo mi nic nie
wychodzi. Dziękuję!
5 paź 16:20
ZKS:
Zamień na postać trygonometryczną.
5 paź 16:22
Mila: (1−i)2=1−2i+i2=−2i
rozpisz (1−i)7 i skorzystaj z tego co policzyłam
5 paź 16:25
prosze: Oczywiście, że zamieniłem ale mam sinus −√2/2 i cosinus p{2)/2 i nie mogę znaleźć kąta. Z
innymi zadaniami nie miałem problemu, z tym tak.
5 paź 16:26
ICSP: a w której ćwiartce sinus jest ujemny a cosinus dodatni ?
5 paź 16:29
prosze: W czwartej, czyli II − II/4?
5 paź 16:32
ICSP: | | π | |
2π − |
| =  |
| | 4 | |
5 paź 16:34
prosze: To znaczy 2π−π4?
5 paź 16:34
prosze: Ok, to już obliczyłem, a czy dobry mam moduł? Mój moduł to √2.
5 paź 16:36
Mila:

z=1−i
Teraz widzisz kąt?
5 paź 16:37
ICSP: Moduł
5 paź 16:38
Mila:
(1−i)7=[(1−i)2]3*(1−i)=(−2i)3*(1−i)=−8*i3*(1−i)=
=8i*(1−i)=8i−8*i2=8+8i
5 paź 16:41
prosze: Jak to zatem rozwiązać trygonometrycznie? Gdzie mnożymy kąty *7?
5 paź 16:51
prosze: Ok, już rozumiem i inne przykłady też mi metodą mnożenia wyszły. Dzięki!
5 paź 16:56
Mila: (1−i)7=√27*(cosΦ+isinΦ)7=√27*(cos7Φ+isin7Φ)
5 paź 16:58
prosze: Bardzo dziękuję! Dłuższa przerwa i czasami się zapomina o najprostszych metodach.
5 paź 17:06
Mila: Z postacią trygonometryczną też zrób, bo zapomnisz, a czasem trzeba.
5 paź 17:11