Iloczyn skalarny - proszę o pomoc!
isac: Iloczyn skalarny − proszę o pomoc!
Witam!
Mam pytanie odnośnie iloczynu skalarnego. Przykład "a)" potrafię zrobić, lecz nie mam pojęcia o
co biega w tych pozostałych. To są długości? Jak mam to traktować i jak obliczyć. Proszę o
pomoc!
Zadanie:
http://jpghost.pl/123_1349445572/
5 paź 18:30
MQ: i→, j→, k→ oznaczają wersory, czyli wektory jednostkowe
Np. 2*i→+3*j→+5*k→ to [2,3,5]
a np. 3k→ to [0,0,3]
5 paź 18:35
isac: Czyli mam rozumieć, że np:
2i −2j + 5k = [2, −2, 5] a np. −3i − 3j − k = [−3, −3, −1]

j = [0, 1, 0] a −j = [0, −1, 0]

Dobrze rozumuję?
5 paź 18:40
MQ: Tak
5 paź 18:42