wartość bezwzględna
PuRXUTM: IIx−2I+xI=4
IIx−2I+xI=4 ⇔
Ix−2I +x=4 v Ix−2I +x=−4
interesuje mnie takie przejście
Ix−2I +x=−4
Ix−2I=−4−x to jest chyba sprzeczność, ale dlaczego ?
5 paź 21:12
Saizou : nie jest sprzecznością bo nie znasz "x", a gdyby x=−5
5 paź 21:16
Piotr:
a przenies sobie wszystko na lewo
5 paź 21:17
PuRXUTM: ale wychodzą mi jakieś głupoty że x =−1 a podstawiając nie pasuje( chyba że się gdzieś
pomyliłem )
5 paź 21:18
Patryk: |x−2|=t
5 paź 21:23
Patryk: ale to nie zadziała bo tam jest x a nie liczba eh
5 paź 21:24
PuRXUTM: ale Patryk co mi to da ? spróbuj przeliczyć tak jak ja z def. bo ja liczę i ciągle wychodzi to
samo
5 paź 21:25
Piotr:
patrzac na to : |x−2|+x = −4 wiemy ze x musi byc ujemny bo inaczej nie ma szans zeby wyszlo −4.
tylko ze kiedy x bedzie ujemny to wartosc bezwzgledna |x−2| bedzie wieksza od od samego x.
rownanie sprzeczne.
5 paź 21:27
PuRXUTM: no w sumie tak

dzięki wielkie o to mi chodziło, strasznie trzeba myśleć przy tych zadaniach
5 paź 21:28
Saizou : a może w przedziałach x∊(−∞:0> (0:2) <2:+∞)
5 paź 21:29
Eta:
|x−2|+x= 4 lub |x−2|+x= −4
dla x≥2
x−2+x=4 lub x−2+x= −4
x= 3 lub x= −2 −− odpada
podobnie
dla x<2
dokończ .....
5 paź 21:29
pigor: ... , np. tak : szukamy rozwiązań danego równania
x=? takich, że
||x−2|+x|= 4 ⇔ |x−2}+x=4 ∨ |x−2|+x= −4 ⇔
⇔ (|x−2|= −x+4 ∧ −x+4 ≥0) ∨ (|x−2|= −x−4 ∧ −x−4 ≥0) ⇔
⇔ (x−2= −x+4 ∧ −x+4 ≥0) ∨ (x−2= −x−4 ∧ −x−4 ≥0) ⇔
⇔ (2x=6 ∧ x≤ 4) ∨ (2x= −2 ∧ x≤ −4) ⇔ (x=3 ∧ x≤ 4) ∨ (x= −1 ∧ x≤ −4) ⇔
⇔
x=3 ∨ x∊∅ ⇔
x=3 . .,..
5 paź 21:31
PuRXUTM: no w sumie przedziałami najlepiej

dzięki
5 paź 21:34
PuRXUTM: pigor za bardzo twojego rozumowania nie rozumiem ale to norma
5 paź 21:36
Eta:
5 paź 21:38
Piotr:
trzeba sie wczytac !
5 paź 21:42
pigor: ...cóż ja używam podstaw logiki , czyli alternatywy koniunkcji albo koniunkcji alternatyw
i wszystko ..

często wychodzi na końcu samo .
5 paź 22:08
PuRXUTM: wiem wiem ale mój mózg pewnych operacji pojąć nie może
5 paź 22:10
Mila: Napisałam graficzny sposób, ale komputer zawiesił się.
Spróbuję jeszcze raz.
5 paź 22:11
Saizou : ja na początku jak to zobaczyłem nie mogłem zrozumieć dlaczego została opuszczona druga wartość
bezwzględna (tu) (|x−2|= −x+4 ∧ −x+4 ≥0) ∨ (|x−2|= −x−4 ∧ −x−4 ≥0)
i w końcu doszedłem do wniosku że założenie −x+4≥0 oraz −x−4≥0 wynika z def. wartości
bezwzględnej, dobrze myślę
5 paź 22:12
Mila:

(a) Ix−2I +x=4 v (b) Ix−2I +x=−4
(a)
f(x)=|x−2|
g(x)=−x+4
x=3 z odczytu
Jeśli nie można dokładnie odczytać to rozwiązujesz równanie:
−x+4=x−2
6=2x
x=3
Sam wykonaj przykład (b)
5 paź 22:16
Piotr:
dobrze myslisz
Saizou
5 paź 22:18
Saizou : dziękuję bardzo za potwierdzenie, bo ta metoda jest bardzo ciekawa
5 paź 22:19
PuRXUTM: Mila dzięki za fatygę ale nie chcę tego rozwiązywać na 1001 sposobów wystarczy mi jeden z
przydziałami podany przez Etę, ten Pigora to wyższa szkoła jazdy
5 paź 22:21
Eta:
Metoda graficzna niekiedy zawodzi
| | 3 | |
Co by było, gdyby rozwiązaniem był x= |
| |
| | 11 | |
5 paź 22:21
Piotr:
głosuję na sposób
pigora
5 paź 22:22
Saizou : I like it
Piotr
5 paź 22:23
sdfgh\: karny
23 paź 20:44